Peter Klimant Rôzne

Najväčší objem prác v doterajšej histórii záchrany hradu: Na Gýmeši sa schyľuje k veľkej brigáde

Toľkoto opráv Gýmeš už dlho nezažil. Na známej hradnej zrúcanine je v tomto období mimoriadne rušno. Od začiatku roka tu prebehlo niekoľko brigád, tá najväčšia sa však ešte len blíži. Chýbať nebudú ani archeológovia.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší objem prác v doterajšej histórii záchrany hradu: Na Gýmeši sa schyľuje k veľkej brigáde
Zdroj: Dnes24.sk

O známu zrúcaninu hradu Gýmeš sa už dlhé roky stará občianske združenie Castrum Ghymes, ktoré s ním má v najbližšom období veľké plány. „Tento rok je pre občianske združenie Castrum Ghymes výnimočný, nakoľko máme v pláne realizovať zatiaľ najväčší objem prác v doterajšej histórii záchrany hradu Gýmeš,“ prezrádza Andrej Košút zo združenia Castrum Ghymes.

Hrad má pritom túto sezónu už zopár veľkých murárskych prác za sebou. Dobrovoľníci pracovali na masívnej kaverne v plášti renesančného bastiónu, ktorá podľa Košúta ešte pred nedávnom znamenala jednu z najvážnejších statických porúch hradných murív a ohrozovala pod ňou prechádzajúcich návštevníkov. „Pokračujeme tiež s konzerváciou parkanového múru pod hranolovou vežou a najnovšie boli zahájené aj práce v hospodárskej budove na hornom hrade,“ informuje Košút.

Najväčšia brigáda sezóny

Tento rok sa toho už stihlo na hrade udiať mnoho. To však ani zďaleka nie je všetko. Známa zrúcanina má najväčšiu brigádu tejto sezóny ešte len pred sebou. Uskutoční sa v termíne od 27. júla do 2. augusta 2015. Chýbať nebudú ani archeológovia.

„Práce budú primárne zamerané na archeologický výskum renesančného predbránia a horného hradu, realizovaný tradične v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre pod hlavičkou projektu Workshopy na hrade Gýmeš 2015 podporeného Ministerstvom kultúry SR,“ hovorí Košút.

„Okrem výskumu budú prebiehať aj murárske práce na sanácii kaverny pod prechodovou chodbou z kaplnky sv. Jána do sakristií realizované s finančnou podporou Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis v rámci projektu Zachráňme hrad Gýmeš 2015,“ dodal.

Zapojiť sa môže každý

Do pripravovanej veľkej brigády sa môže zapojiť každý. Vedenie občianskeho združenia Castrum Ghymes pozýva všetkých dobrovoľníkov, ktorým nie je ľahostajný osud našej známej pamiatky.

„Na hrade pracujeme približne od 9:00 do 19:00 hod. Stačí prísť a zapojiť sa, aj keď odporúčame ohlásiť účasť na náš mail, prípadne facebookovú stránku. Pitná voda, náradie a rukavice budú zabezpečené,“ oznamuje Andrej Košút.

Foto: Castrum Ghymes

Na Gýmeši je rušno: Takto sa zachraňuje naša známa pamiatka
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM