Rastislav Búgel Rôzne

Najhrubší na Slovensku: 140-ročný platan bojuje o titul Európsky strom roka

Slovenský platan rastúci v obci Komjatice už 140 rokov sa prebojoval až do súťaže Európsky strom roka 2013. Podľa všetkého sa jedná o najhrubší strom na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Najhrubší na Slovensku: 140-ročný platan bojuje o titul Európsky strom roka
Foto: Rastislav Búgel

Slovensko v tejto ankete zastupuje 140-ročný platan z obce Komjatice. Ten sa stal víťazom v ankete Strom roka 2012. Ako víťaz na Slovensku automaticky postúpil do európskej ankety. Proti nášmu platanu sa o priazeň hlasujúcich uchádzajú aj stromy z Českej republiky, Bulharska, Maďarska, Írska a Poľska.

Dôležitý je príbeh

V ankete je prvoradý hlavne príbeh konkrétneho stromu. Na vek a rozmery sa tu nehrá. „Cieľom ankety je poukázať na zaujímavé európske stromy ako na dôležité prírodné a zároveň historické dedičstvo, ktoré by sme si mali viac všímať a chrániť,“ informuje agentúra Ekopolis. Slávnostné vyhodnotenie prebehne v Bruseli.

Komjatický unikát

Slovenský kandidát rastie v obci Komjatice. Údajne sa jedná o najhrubší strom na Slovensku a rovnako je aj jedným zo siedmich najväčších živých organizmov v Európe. „Internetové hlasovanie potrvá do konca februára 2013. V poslednom týždni bude hlasovanie tajné, aby sme ešte viac zvýšili napätie a očakávanie medzi európskymi finalistami,“ upresňuje Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Hlasovať za slovenský platan v súťaži Európsky strom roka 2013 môžete do 28. februára. Poslúži vám na to stránka treeoftheyear­.org .

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM