Peter Klimant Samospráva

Najdôležitejší dokument mesta je schválený. Poslanec: Ten rozpočet nemá žiadnu víziu!

Na štvrtkovom mestskom zasadnutí poslanci hlasovali o najdôležitejšom dokumente mesta - o rozpočte. Hlasovanie sa nezaobišlo bez zaujímavých momentov. Niektorí poslanci vyjadrili svoj nesúhlasný názor a odmietli nový rozpočet podporiť.

Ilustračný obrázok k článku Najdôležitejší dokument mesta je schválený. Poslanec: Ten rozpočet nemá žiadnu víziu!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavnou témou v poradí šiesteho zasadnutia mestského zastupiteľstva bolo schvaľovanie rozpočtu mesta a mestských podnikov na rok 2015. To sa samozrejme nezaobišlo bez poriadnej diskusie. Ešte pred samotným hlasovaním vystúpil poslanec Pavol Petrovič, aby vyjadril svoj nesúhlasný názor s celým rozpočtom.

„Po úvahách som sa rozhodol rozpočet nepodporiť. Som proti tomu, aby keď 240-tisíc vyberieme z nájmov nebytových priestorov, aby sa to celé kdesi roztratilo a skoro nič sa nevrátilo do obnovy budov. Tým pádom tie príjmy budú len a len klesať, čiže ten rozpočet podla môjho názoru nemá žiadnu víziu, nie sú tam absolútne žiadne investície,“ vysvetlil svoj postoj Petrovič.

Kritické slová Petroviča

Rovnako sa vyjadril aj k predloženým rozpočtom jednotlivých mestských podnikov, ktoré podľa jeho slov pôjdu len dole vodou, pretože im vraj taktiež chýba nejaká vízia. V závere svojho komentára nešetril kritikou na celý poslanecký zbor, ktorého je súčasťou. „Naozaj som sklamaný s nami, že za štyri mesiace odkedy sme zvolení sa nepohlo takmer nič,“ povedal Petrovič kritické slová. Ako jediné pozitívum označil, že poslanci viac veria vedeniu mesta, čomu v minulosti vraj tak nebolo.

S Petrovičovým názorom súhlasil aj poslanec Michal Cimmermann. „Chcel by som vyzvať všetkých poslancov, aby sa zamysleli a prehodnotili, ako budú hlasovať. Myslím si, že tieto rozpočty nie sú vôbec rozvojové. Nie sú tam žiadne investície. Mestské budovy chátrajú a myslím, že ďalšie roky budú chátrať, ak sa s tým niečo nebude robiť. Takže ja dnes nebudem hlasovať za tieto rozpočty,“ povedal Cimermann.

K rozpočtu sa nakoniec vyjadrila aj šéfka finančnej komisie Klaudia Ivanovičová, podľa ktorej sa rozpočet tvoril veľmi ťažko a všetci poslanci mali možnosť sa k nemu vyjadriť. „Tie rozpočty sú veľmi dôležité tak pre mesto, ako pre všetky podniky. Tam to už alarmuje. Je veľmi ťažko vychádzať z jednej dvanástiny. Sú dohody z minulých rokov a aby sme sa nedostali do horšej situácie ešte ako máme so Záhradníckymi službami, tak vás veľmi prosím, aby ste zahlasovali za tento rozpočet,“ apelovala na poslancov Ivaničová.

Bude sa šetriť

V závere sa slova chopil opäť poslanec Cimermmann, ktorý sa šéfky finančnej komisie pýtal, aké sú vlastne v našom meste priority? Ivaničová mu odpovedala, že na to sú komisie, tam sa podľa nej majú priority riešiť. S jej názorom súhlasila aj primátorka Ostrihoňová.

„Pani poslankyňa Ivanovičová má pravdu. Na všetkých komisiách sa vždy rozoberajú priority. Vyslovene viacerí z vás, ktorí sú predsedami jednotlivých komisií majú svoje priority. Je potrebné aby sme si naše priority vzájomne spojili . Potom, keď bude schválený rozpočet si musíme spoločne stanoviť priority,“ povedala Ostrihoňová.

Tým však neskončila, priamo na mieste sa rozhodla, že sa bude v Moravciach šetriť vo veľkom. „Ja sa chcem zaviazať a týmto prehlasujem a dávam príkaz. Prosím pani právnička Vozárová, aby mi pripravila príkazové listy pre riaditeľov mestských podnikov na zníženie, to znamená maximálne šetrenie, že potrebujem, aby minimálne 15 percent z toho rozpočtu priebežne mesačne šetrili a podľa toho, ktorý koľko ušetrí, tak budú aj v budúcnosti hodnotení,“ vyjadrila sa primátorka, podľa ktorej sa šetrenie týka aj samotného mesta, nie len jeho podnikov.

Po tomto vystúpení sa už pristúpilo k samotnému schvaľovaniu rozpočtu mesta Zlaté Moravce, ktorý u poslancov napriek dlhej debate prešiel hladko. Len dvaja boli proti a jeden sa zdržal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM