Peter Klimant Rôzne

Nadšencov čakal na cintoríne v Moravciach smutný pohľad: Pováľané pomníky a burina po pás!

Zlatomoravecký židovský cintorín sa miestni nadšenci rozhodli dať do pucu. Pri prvom kontakte s cintorínom ich však čakal smutný pohľad. Celý areál bol pohltený burinou a dokonca tam našli i smetisko. Tým časom je však koniec.

Ilustračný obrázok k článku Nadšencov čakal na cintoríne v Moravciach smutný pohľad: Pováľané pomníky a burina po pás!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Početná židovská obec sa pred druhou svetovou vojnou nachádzala i v Zlatých Moravciach. Celkovo tu žilo až 700 židovských obyvateľov. Z nich až vyše 250 našlo v koncentračných táboroch svoju smrť. Dnes v Moravciach nájdeme už len zopár miest, ktoré nám našich stratených spoluobčanov pripomínajú. Medzi ne patrí aj židovský cintorín, ktorý ešte donedávna chátral. Dnes je tomu však inak.

Nadšenci sa pustili do opráv

Cintorín sa postupne obnovuje a naberá svoj pôvodný vzhľad. Do opráv sa pred časom pustil mestský poslanec Ľudovít Chládek spoločne s ďalším nadšencom Jurajom Šabíkom. „S pracovnou činnosťou na cintoríne sme začali na jar tohto roku. Prv sme na základe súhlasu vypílili niektoré dreviny, ktoré nám tam naozaj robili veľké problémy a poškodzovali pomníky. Koncom apríla sme začali postupne opravovať samotné pomníky. Presne ich je niečo nad 250 a poškodených je 150,“ povedal Chládek. Cintorín spadá pod židovskú obec Banská Bystrica. Tá odobrila zámer zlatomoraveckých nadšencov a opravné práce povolila.

Z cintorína smetisko

Podľa Chládeka bol cintorín na začiatku opravných prác vo veľmi žalostnom stave. „Keď sme tu začali chodiť, tak tu bolo mnoho pováľaných pomníkov, ktoré boli v nepeknom stave. Burina tu bola vysoká po pás a mali sme tu aj smetisko. Bolo to celé vo veľmi úbohom stave,“ hovorí Chládek.

Pri opravách si pomáhajú ako sa dá. Všetky peniaze a stavebné materiály získavajú od rôznych sponzorov. Pomoci však nikdy nie je dosť. Chládek dúfa, že sa nájde viac ochotných ľudí, ktorí pomôžu pri obnove cintorína, či už rukami, alebo materiálne.

Vlastný web a možno i múzeum

Okrem opráv jednotlivých pomníkov majú s cintorínom aj ďalšie plány. Na náhrobkoch môžeme nájsť nemecké, maďarské i hebrejské nápisy. Tie chcú všetky postupne preložiť. „Chceme to celé zdokumentovať a spraviť internetovú stránku, kde by tieto informácie boli zverejňované aj s fotografiami, aby potomkovia v zahraničí mohli vidieť, že cintorín ich v predkov je v úplne inom stave, v akom bol pred niekoľkými desiatkami rokov,“ prezradil Chládek svoje plány. To však nie je všetko. V areály cintorína sa nachádza i pohrebná sieň, ktorá v súčasnosti žiaľ nemá strechu. Chcú ju zrekonštruovať a vybudovať v nej stálu expozíciu pod názvom „Život a osudy židov zo Zlatých Moraviec".

Zlatomoravecký židovský cintorín vznikol asi v roku 1868. Posledný pohreb sa tu konal v roku 1971. Prvá pohrebná sieň „Ciduk hadin“ tu bola postavená približne v roku 1880. Súčasná, ktorá je v havarijnom stave bola postavená pravdepodobne okolo roku 1920.

Pozrite si videá a fotografie z cintorína v našej galérií!

Ľudovít Chládek rozpráva o dejinách židovského cintorína v Zlatých Moravciach
2
Galéria
Čaro zabudnutých náhrobkov židovského cintorína
15
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM