Kultúra

Nadšenci hubárčenia, toto vás zrejme zaujme: V meste uvidíme zaujímavú výstavu

V Zlatých Moravciach uvidíme už čoskoro zaujímavú výstavu určenú pre fanúšikov hubárčenia. Sprístupnená bude v Mestskom múzeu.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci hubárčenia, toto vás zrejme zaujme: V meste uvidíme zaujímavú výstavu
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Výstava Huby našich lesov bude sprístupnená v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach od 19. septembra – 3. novembra 2017. „Výstava predstaví vyše 100 druhov známych i menej známych húb, ktoré sa vyskytujú v našich lesoch. Prostredníctvom nich môžu nielen začínajúci hubári, ale i žiaci škôl, ktorí sa o nich učia na biológii, pozorovať charakteristické znaky, ale i podobnosť, vďaka ktorej sú často zamieňané,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Ako ďalej uviedla, z jedlých húb budú vystavené napr. kozáky, suchohríby, Hríb dubový a pod. Z jedovatých nebude chýbať známa Muchotrávka zelená a červená, Hríb satanský.

Zastúpené budú i drevokazné huby ako napr. Podpňovka obyčajná, či Hliva ustricová. Z nejedlých bude vystavený napr. Rýdzik kravský, Plávka krvavá, Podhríb žlčový,“ dodala.

Ríša húb zahŕňa približne 250 000 druhov. Väčšinou sú to tzv. nižšie huby, ktoré možno pozorovať len pod mikroskopom. Hubárov zaujímajú hlavne tzv. vyššie huby s mäsitými plodnicami, ktorých je okolo 20 000 druhov. Vo všeobecnosti však rozlišujeme hudby na jedlé, ktoré sa pripravujú na rôzne spôsoby, nejedlé, ktoré síce nie sú jedovaté, ale nedajú sa ani jesť pre svoju horkú chuť, tvrdosť, alebo zápach a jedovaté, ktoré môžu nielen vážne poškodiť organizmus, ale môžu spôsobiť i smrť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM