Správy

Na Ukrajine vypukla vojna: Polícia varuje Slovákov, reagujú aj ústavní činitelia

Ukrajina sa prebudila do hrozného rána. Rusko na jej území spustilo vojenskú operáciu a v pozore je aj Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Na Ukrajine vypukla vojna: Polícia varuje Slovákov, reagujú aj ústavní činitelia
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Obete na životoch

Ruskom podporované separatistické sily na východe Ukrajiny postupujú, oznámil vo štvrtok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Počas invázie už boli zabití ukrajinskí vojaci. Medzi obeťami sú však aj civilisti.

Viac sa dočítate TU.

Zaútočil na slabšieho

Slovensko reagovalo mimoriadnym zasadnutím Bezpečnostnej rady SR. Krátko po jeho skončení reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa prezidentky vydal cestou priamej agresie, zaútočil na slabšieho, ktorého jediným previnením je, že chcel žiť mierovo.

Viac sa dočítate TU.

Zastavili lety aj vlaky

Civilné lety Bratislava – Kyjev sú pre uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny dočasne pozastavené. Pre mimoriadnu situáciu reaguje aj Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá až do odvolania zastavuje všetky osobné vlaky v smere na Ukrajinu.

Viac sa dočítate TU.

Zostrelené lietadlá

Ukrajinská armáda uviedla, že na východe krajiny neďaleko proruskými separatistami ovládaného regiónu Donbas zostrelila päť ruských lietadiel a jeden vrtuľník. Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že neutralizovalo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany.

Viac sa dočítate TU.

Varovanie polície

Polícia varuje pred dezinformáciami a lživou propagandou, ktoré sa šíria v súvislosti s útokom Ruska na Ukrajinu. V posledných hodinách zaznamenala zintenzívnenie aktivít rôznych účtov, stránok a skupín na sociálnej sieti Facebook.

Viac sa dočítate TU.

Hanba a zdesenie

Po potvrdení útoku na Ukrajinu zavládol chaos aj v hlavnom meste Ruska. „Hanbím sa za svoju krajinu. Ak mám k vám byť úprimný, tak nemám slov. Vojna je strašná. My toto nechceme,“ povedal Nikita Golubev pre novinára z Guardianu.

Viac sa dočítate TU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Invázia Ruska na Ukrajinu začala 24. februára 2022
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM