Webnoviny - Rôzne

Na trase R1 našli 60 hrobov z 11. storočia

V hroboch boli najmä organické zvyšky látok a šperky, medzi nimi esovité náušnice, koráliky z náhrdelníkov a polodrahokamy. Zriedkavejším nálezom bolo pracovné náradie či nožík. Málokedy sa stane, že sa pri jednej stavbe nájde toľko pohrebísk z jedne

(WEBNOVINY) – Vyše 60 hrobov z 11. storočia našli archeológovia pri záchrannom výskume v súvislosti s výstavbou cesty R1 pri Nitre. Na mieste, kde sa stavia privádzač Selenec, sa vo štvrtok skončil posledný väčší výskum súvisiaci s R1 v okolí Nitry a Zlatých Moraviec.

Pohrebisko z 11. storočia pochádza z kresťanského obdobia, kedy sa už milodary do hrobov nedávali. Archeológovia preto našli najmä to, čo mali nebožtíci na sebe. Boli to najmä organické zvyšky látok a šperky, medzi nimi najčastejšie bronzové alebo strieborné esovité náušnice. Častým nálezom boli aj koráliky z náhrdelníkov a polodrahokamy, obľúbený bol v tom čase najmä karneol. Zriedkavejším nálezom bolo pracovné náradie či nožík.

„Na tomto pohrebisku je zaujímavé, že hroby sú tam veľmi nahusto a v niekoľkých etážach. To znamená, že tam muselo fungovať relatívne dlho. Hroby boli veľmi plytké a niektoré boli rozorané,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay.

Z rovnakého obdobia sa na trase výstavby rýchlostnej cesty R1 podarilo nájsť aj niekoľko ďalších pohrebísk, najmä v okrese Zlaté Moravce. V Čiernych Kľačanoch archeológovia odkryli 216 hrobov a v Tesárskych Mlyňanoch 134. „Málokedy sa stane, že sa pri jednej stavbe nájde toľko pohrebísk z jednej doby,“ skonštatoval Ruttkay.

Výskum na trase R1 bol najplodnejším archeologickým výskumom súvisiacim s výstavbou cesty, aký sa doteraz na Slovensku robil, hovorí Ruttkay. K najzaujímavejším nálezom patrí plastika Venuše z mladšej doby kamennej, hlava z plastiky medveďa, kapsula na šminky z doby rímskej alebo časť rímskej cisárskej sochy z pozláteného bronzu.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM