Webnoviny - Rôzne

Na podanie zdavotného zúčtovania ostáva ešte mesiac

Na podanie ročného zúčtovania zdravotného poistného za rok 2010 ostáva ešte mesiac, keďže konečný termín je 31. marca.

Foto: SITA/Tomáš Benedikovič (WEBNOVINY) – Ak si pritom povinnosť podať zúčtovanie nesplníte, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vám môže udeliť pokutu. Ako ďalej informuje úrad pre dohľad, v prípade poistenca môže byť do výšky 165 eur a v prípade platiteľa do výšky 3 319 eur.

Do konca marca sú pritom aj zamestnávatelia, ktorí vykonali ročné zúčtovanie za zamestnanca, povinní oznámiť zamestnancovi výšku jeho nedoplatku alebo preplatku, ak bola najmenej 3 eurá. Poistenci, ktorí majú odklad daňového priznania, zároveň musia do tohto termínu oznámiť zdravotnej poisťovni predĺženie lehoty na podanie daňového priznania. „Poistenci sú v tomto prípade povinní predložiť ročné zúčtovanie poistného v rovnakom termíne ako daňové priznanie,“ dopĺňa úrad pre dohľad.

Ročné zúčtovanie je možné podať viacerými spôsobmi. Ako napríklad na svojej internetovej stránke uvádza Všeobecná zdravotná poisťovňa, jej klienti tak môžu urobiť zaslaním zúčtovania poštou v písomnom vyhotovení alebo podaním cez elektronickú podateľňu. Ďalšími možnosťami sú osobné podanie priamo v niektorej pobočke alebo prostredníctvom prenosových pamäťových médií so sprievodným protokolom. Poisťovne sa snažia pri zúčtovaní pomôcť poradňami na internete, či bezplatnými call centrami, Ministerstvo zdravotníctva SR zase portálom www.rzzp.sk. Poisťovne sa snažia svojim klientom vyjsť v ústrety aj ďalšími službami, Všeobecná zdravotná napríklad službou „Vyplníme tlačivo ročného zúčtovania za Vás“, zdravotná poisťovňa Dôvera zase sprístupnila jednoduché podanie ročného zúčtovania elektronicky.

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za minulý rok sa bude podávať do konca marca, teda v rovnakom termíne ako daňové priznanie. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž opätovne neposunulo termín stanovený v zákone o zdravotnom poistení na koniec júna. Zverejnené sú už aj tlačivá na ročné zúčtovania za rok 2010. Tie sa oproti predchádzajúcemu roku zmenili iba minimálne.

Informácie o ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia získate na: http://www.webnoviny.sk/…-clanok.html

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM