Adriana Blahová Iné športy

Na kurtoch vyrástla trojtonová „nafukovačka“

Pre tenistov sa letná sezóna končí až teraz. Ak počasie dovolí, vonku budú hrať približne ešte týždeň. Nepriaznivé podmienky ich vyženú do haly. V Zlatých Moravciach majú na výber medzi mestskou športovou halou a nafukovačkou na TK HANAKA alebo v are

Mestská športová hala je určená skôr pre trénované deti. Hrá sa na parketách. Hotel Vion ponúka dva trávnaté dvorce, ktoré sa na zimu zakrývajú. Umelý povrch však znesie i nepriaznivejšie podmienky ako antuka. Preto tenisové kurty s antukovým povrchom TK HANAKA ako prvé otvorili nafukovačku (17.10.) pre širokú verejnosť. „Nafúknuť“ halu však nie je také jednoduché. Najskôr je potrebné všetko z kurtu odstrániť – umpire, sieť, single tyčky. Ostane len čistý povrch. Hala je zložená ako stan. Jej dve polovice sa rozložia po celej ploche kurtu.

„V strede sa zošije špeciálnym patentom, po obvode sa našróbuje a posťahuje. Následne sa pripoja agregáty a natlakuje sa vzduch kompresorom. Postupne sa zdvihne hore, primontujú sa svetlá,“ vysvetľuje majiteľ kurtov Miroslav Paluška. Na záver sa ešte umyje od antuky. Kurt je potrebné „vydrevovať“ a nahodiť naň novú antuku. Pripevní sa sieť a môže sa hrať. Tento na prvý pohľad jednoduchý proces si vyžaduje pätnásť „asistentov“, pretože hala váži tri tony. „Agregáty majú stále snímače, ktoré kontrolujú tlak. Ak by tlak klesol alebo vypadne elektrika, naskakuje záložný diesel agregát. Ten potom automaticky dotláča vzduch,“ ubezpečuje majiteľ kurtov. V prípade poklesu optimálneho tlaku začne hala pomaly klesať k zemi. Trvalo by to však hodinu, kým by celkom „nesfúkla“.

stavanie haly
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM