Peter Klimant Správy

Na hrade Gýmeš bude rušno: Zrúcaninu čaká archeologický výskum

Čoskoro to bude na zrúcanine hradu Gýmeš naozaj rušné. Obľúbené turistické miesto čaká archeologický výskum. Ten bude spojený i s viacerými murárskymi prácami. Gýmeš tak bude zas o niečo krajší.

Ilustračný obrázok k článku Na hrade Gýmeš bude rušno: Zrúcaninu čaká archeologický výskum
Foto: Rastislav Búgel

Akcia sa uskutoční v termíne 26.–30. augusta. „Pod vedením archeológov z Archeologického ústavu SAV v Nitre, s ktorými združenie dlhodobo spolupracuje, bude realizovaný archeologický výskum v renesančnom predbrání pod kostolom sv. Ignáca. Ten nadviaže na minuloročný výskum vo vstupnej bašte predbránia, počas ktorého sa podarilo čiastočne odkryť interiér bašty,“ informuje Andrej Košút z Občianskeho združenia Castrum Ghymes.

Podľa jeho slov budú okrem výskumov pokračovať aj murárske práce, najmä konzervácia bývalej gotickej bránovej veže a sanácia kaverny v parkanovom múre pod hranolovou vežou. „Mimo spomínaných aktivít bude prebiehať aj čistenie areálu hradu od náletovej zelene, kde podobne ako pri archeologickom výskume potrebujeme množstvo šikovných rúk,“ povedal Košút.

Milovníci histórie tak majú možnosť priložiť ruku k dielu a pomôcť pri čistení a rovnako i pri výskume. Podľa Košúta sú vítaní dobrovoľníci všetkých vekových skupín. „Doniesť si treba najmä pracovné oblečenie, pevnú obuv a stravu. Náradie, rukavice a pitný režim sú zabezpečené. Práce budú realizované s podporou Ministerstva kultúry SR a Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis,“ dodal. Ak ste sa rozhodli prísť pomôcť, nezabudnite o svojej účasti vopred informovať OZ Castrum Ghymes.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM