Kultúra

Múzeum pripravuje špeciálnu udalosť: Pripomenieme si hneď dve významné výročia

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach si v druhej polovici septembra pripomenie vznik svojho predchodcu i smrť významného vedca z nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum pripravuje špeciálnu udalosť: Pripomenieme si hneď dve významné výročia
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Ponitrianske múzeum v Nitre, ktorého pobočkou je Mestské múzeum Zlaté Moravce, v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach si pre nás pripravilo špeciálnu Akadémiu pri príležitosti 120. výročia sprístupnenia Tekovského múzea v Zlatých Moravciach a 20. výročia smrti Štefana Rakovského.

Akadémii sa bude konať 23. septembra 2016 o 15.30 hod. v priestoroch obradnej sály v Mestskom stredisku kultúry a športu v Zlatých Moravciach.

Po rakúsko-uhorskom vyrovnaní sa aj v Zlatých Moravciach začali objavovať snahy vyššej maďarskej spoločnosti o ochranu pamiatok. „Spoločenským, ale i kultúrnym centrom miestnej inteligencie a šľachty bol klub Casino. Vrcholom jeho činnosti bolo založenie Archeologickej a historickej spoločnosti, ktorá po začatí svojej činnosti v roku 1893 vyzvala obyvateľov tekovskej župy, aby venovali svoje archeologické a historické predmety Tekovskému stoličnému múzeu, ktoré bolo založené 12. mája 1896 pri príležitosti tisícročného jubilea Uhorska,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Múzeum však s postupom času na tom nebolo príliš dobre. Mohli za to najmä dve svetové vojny. Práve príchod Štefana Rakovského do Zlatých Moraviec znamenal oživenie múzea v našom meste. „Vďaka jeho snahe a nadšeniu bolo múzeu otvorené 28. augusta 1955. Bol i priekopníkom archeologického a historického bádania v oblasti Zlatých Moraviec,“ dodala Packová-Zahradárová.

Môže vás zaujímať:

Miloval Topoľčianky i celý región: Pred 79 rokmi zomrel Tomáš Garrigue Masaryk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM