Veronika Kalinová Rôzne

Mochovciam za hranicami môžu závidieť: Jadrové elektrárne súčasťou svetového rekordu!

Slovenské jadrové elektrárne dosiahli v minulom roku svetový rekord. Dva jadrové bloky Mochovciach a dva v Jaslovských Bohuniciach boli totiž v minulom roku nasadené do výroby na tak dlhý čas, ako žiadna iná atómová elektráreň vo svete.

Ilustračný obrázok k článku Mochovciam za hranicami môžu závidieť: Jadrové elektrárne súčasťou svetového rekordu!
Zdroj: Webnoviny.sk

Bloky dosiahli priemernú pohotovosť na úrovni 94 %. Priemerná pohotovosť je čas, kedy reaktory vyrábajú elektrinu, teda mimo plánovaných odstávok. „To je výsledok, ktorý nám väčšina prevádzkovateľov vo svete môže závidieť,“ uviedol vo firemnom časopise Slovenských elektrární riaditeľ prevádzky jadrových elektrární Jaroslav Holubec.

Slovenské elektrárne, ktoré prevádzkujú všetky štyri jadrové reaktory na Slovensku, vidia za rekordným nasadením jadrových reaktorov optimalizáciu odstávok v elektrárňach, udržanie spoľahlivosti zariadení a zvýšenie spoľahlivosti ľudského činiteľa.

„Výsledok je o to cennejší, že ho sprevádza viditeľné zlepšenie jadrovej bezpečnosti. Vlaňajšok bol bez automatického odstavenia reaktora, bez porušenia limít a podmienok, bez udalostí so závažnosťou podľa stupnice INES vyššou ako 0,“ konštatoval Holubec.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM