Peter Klimant Kultúra

Minulosť Moraviec očami mestskej kroniky: Aha, ako vzniklo meno nášho mesta!

Čo by ste povedali, keby sa naše mesto nevolá Zlaté Moravce, ale Maurod? Zdá sa vám to smiešne? V stredoveku to bola realita.

Ilustračný obrázok k článku Minulosť Moraviec očami mestskej kroniky: Aha, ako vzniklo meno nášho mesta!
Zdroj: Dnes24.sk

Dovtedy čo sa Moravce dostali ku svojmu súčasnému názvu uplynul nejaký ten piatok. Cesta to nebola jednoduchá a už vôbec nie krátka. Prvýkrát sa Zlaté Moravce spomínajú v starých listinách uhorského kráľa Gejzu z roku 1075 pod menom „Maurod“. Tento názov si naše mesto, vtedy ešte len osada, udržalo až niekoľko storočí. Sem tam sa vyskytol i názov „Maroth“. Čo ale tieto zaujímavé názvy znamenajú sa doposiaľ nepodarilo zistiť.

Meno podľa rodu?

Samotný názov „Moravce“ by sa pravdepodobne dal odvodiť od rodiny Moravetz – Moravec. Táto rodina žila v okolí nášho mesta od začiatku novoveku. To však je len jedna z možností, ale asi najpravdepodob­nejšia. Tou ďalšou môže byť pôvod našich predkov, ktorí sa tu usadili. V deviatom až desiatom storočí sem mohli prísť samotní Moravania, podľa ktorých mohol vzniknúť súčasný názov. To by ale nevysvetľovalo prvý názov Maurod ani Maroth. Skutočnú pravdu sa však naisto už asi nikdy nedozvieme.

Zlaté pre zlato

Prídavné meno „Zlaté“ je asi každému hneď jasné. Mesto ho pravdepodobne dostalo pre snahu dobývať tu zlato. V našom okolí to nebolo nič nezvyčajné. Zlato sa napríklad ťažilo v neďalekej obci Zlatno i v Jedľových Kostoľanoch. Postupne, ako sa udomácnil názov Moravce sa k nemu teda pripojilo i „Zlaté“ a tak nám časom vznikol súčasný názov nášho mesta – Zlaté Moravce.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM