Peter Klimant Samospráva Samospráva

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo: Záhradnícke služby Zlatých Moraviec sú zrušené!

A je to tu. Niekoľko rokov tiahnuci sa problém so zadĺženým mestským podnikom je na svojom konci. Zlatomoraveckí poslanci zrušili Záhradnícke služby mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zastupiteľstvo rozhodlo: Záhradnícke služby Zlatých Moraviec sú zrušené!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

O ich zrušenie sa usiloval ešte bývalý primátor Peter Lednár. Nakoniec sa to však podarilo až zastupujúcej primátorke Marte Balážovej. Mestskí poslanci rozhodli na štvrtkovom zasadnutí o úplnom zrušení zadĺženého mestského podniku Záhradnícke služby Zlatých Moraviec.

"Keby bývala vôľa pred dvoma rokmi, dneska sme mohli byť ďalej a nemuseli Záhradnícke služby vyprodukovať ešte viacej dlhu, ako to bolo v tom čase,“ vyjadril sa na zasadnutí poslanec Roman Šíra.

Práva a povinnosti prejdú na mesto

Návrh prešiel hladko. Hlasovali zaň takmer všetci prítomní poslanci, len traja sa zdržali. Zrušenie mestského podniku nadobudne platnosť 31. decembra 2015.

Pôvodne sa hovorilo o zlúčení Záhradníckych služieb s Technickými službami mesta. Tento scenár sa však nakoniec nezrealizoval. „Vzhľadom na dlhovú zaťaženosť podniku nie je vhodné jeho zlúčenie, resp. splynutie s iným podnikom, ktorý by musel prevziať všetky dlhy, čo by bolo pre neho likvidačné, ale je racionálne a efektívne pristúpiť k zrušeniu príspevkovej organizácie bez právneho nástupcu, pričom všetky práva a povinnosti prejdú na zriaďovateľa. Mesto ako zriaďovateľ je v ekonomicky i technicky silnejšom postavení a má prostriedky,fi­nančné i personálne, na vysporiadanie sa s pohľadávkami a dlhmi, ktoré naň prejdú,“ píše sa v schválenom návrhu o zrušení Záhradníckych služieb.

Mesto teda prevezme práva, povinnosti i pohľadávky a dlhy záhradníkov na seba. Majetok zverený do správy príspevkovej organizácie sa zo správy odníme, časť sa zverí príspevkovej organizácii Technické služby mesta a časť sa vráti späť samotnému mestu. Technickým službám taktiež pribudnú nové činnosti, ktoré budú vykonávať namiesto zaniknutého podniku.

O prácu by prísť nemali

A čo súčasní zamestnanci Záhradníckych služieb? Podľa prijatého návrhu by o svoje miesta prísť nemali. „Technické služby mesta Zlaté Moravce, ktoré prevezmú hlavné činnosti po Záhradníckych službách, budú potrebovať prijať nových zamestnancov na výkon uvedených činností. Preto bude prijatých na tieto miesta 14 súčasných zamestnancov Záhradníckych služieb tak, aby bola zachovaná zamestnanosť a kontinuita pri výkone týchto činností,“ uvádza sa v prijatom návrhu.

Môže vás zaujímať:

Zlatomoraveckí poslanci schválili rozpočet mesta: Pozrite si dôležité cifry na rok 2016

Z poverených sa stali menovaní: Poslanci odklepli riaditeľov mestských podnikov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM