Peter Klimant Rôzne

Mestské múzeum sprístupnilo novú výstavu: Pozrieť si môžeme netradičné šujtášové šperky

Mestské múzeum si pre nás pripravilo ďalšiu zaujímavú výstavu. Tentokrát v našom stánku kultúry môžeme vidieť kúsky zo sveta netradičných šperkov.

Ilustračný obrázok k článku Mestské múzeum sprístupnilo novú výstavu: Pozrieť si môžeme netradičné šujtášové šperky
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské múzeum Zlaté Moravce sprístupnilo začiatkom mája výstavu originálnych šperkov pod názvom Farebná harmónia, ktorá bude otvorená až do konca júna. Vizuálne atraktívne vzory na náhrdelníkoch, náušniciach, náramkoch, brošniach, prsteňoch či dokonca opaskoch vyrobených zo šujtáše v kombinácii s korálikmi i polodrahokamami vytvorila Slavka Cesnek, ktorá sa tvorbe sutaškových šperkov intenzívne venuje päť rokov.

"Použitím vlastnej techniky zošívania im dáva svoj rukopis. Tvorí originálne šujtášové šperky rôznorodých tvarov a farebných kombinácií s použitím korálikov a polodrahokamov, ktoré sú atraktívnym doplnkom nielen bežného oblečenia, ale i spoločenského odevu,“ uviedla Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Šujtáš, sutaška či soutache je textilná šnúrka – prámik, splietaná z niekoľkých tenučkých vlákien do tvaru vrkoča. V minulosti zdobila odevy nielen v Európe, ale i v Ázii, Afrike i Južnej Amerike. „Na Slovensku sa uplatnila aj pri zdobení súčastí ľudového odevu, ktoré boli i znakom príslušnosti k sociálnej vrstve. V nižších vrstvách sa našívali na odev bavlnené a vlnené šujtáše. Odev šľachty bol však zdobený prámikmi zo zlata a hodvábu v kombinácii s drahšími materiálmi. Dodnes pretrvala na uniforme ako súčasť vojenskej hodnosti v zlatistom a striebristom prevedení s kovovými vláknami,“ dodala Packová – Zahradárová.

Môže vás zaujímať:

Sprístupnené mauzóleum i nočné prehliadky podzemia kaštieľa: Mestské múzeum chystá Deň otvorených dverí

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM