Richard Pročka Od Vás

Mestská polícia údajne nepochybila

Vojna katolíkov a mestských policajtov? Až do takýchto úvah ženú niektorí obyvatelia Zlatých Moraviec pokutovanie veriacich pred kostolmi v meste.

Miesto činu: Križovatka na námestí Andreja Hlinku, 26. február O 11:00 hodine začala svätá omša vo farskom Kostole sv. Michala Archanjela. Mestská polícia začína úradovať a údajne rozdávať aj pokuty veriacim. Tentoraz však nešlo Marekovi, ktorý sa tadiaľ prechádzal, niečo do hlavy. Polícia podľa neho parkovala rovnakým spôsobom, ako tí, ktorých sa rozhodli pokutovať a voľného parkovacieho miesta bolo dosť. „Ako náhle… zbadali, že ich fotografujem, pribehli ku mne a spýtali sa ma, že aký priestupok podľa mňa páchajú. Odpovedal som im, že ich neobviňujem zo žiadneho priestupku, že len dokumentujem situáciu. Nasledovalo pár teplých slov o tom, že načo mi to bude a podobne a potom bez slova odišli. Ohľadom parkovania na chodníku sa oháňali, že pri riešení vodičov môžu porušovať predpisy. Po našom rozhovore z miesta hneď odišli… zjavne som ich vyrušil v ich práci a nemali čisté svedomie, nakoľko niektoré autá stojace v križovatke zostali nepokutované,“ tvrdí pre našu redakciu Marek.

Názor mestskej polície: Polícia podľa slov niektorých obyvateľov dlhodobo systematicky zarába na veriacich parkujúcich pred farským kostolom a kostolom Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v Zlatých Moravciach. Ide len o nazlostených veriacich, ktorí už v minulosti nejakú tú pokutu dostali? Na problém sme sa pýtali náčelníka Mestskej polície Mesta Zlaté Moravce Mariána Takáča. Veriaci sa na omše schádzajú podľa jeho slov živelne a „najradšej by parkovali pri hlavných vchodových dverách, čo z kapacitného hľadiska nie je možné. Je tam veľké parkovisko… pred školou (pri kostole Najsvätejšieho Srdca Ježišovho je ZŠ na Mojmírovej ulici – pozn. red.). Tieto bohoslužby sa konajú väčšinou cez víkend. Je kopu parkovacieho miesta aj pri pošte (na Námestí Andreja Hlinku – pozn. red.)//, aj pred polikinikou.“ //

„O probléme s parkovaním som sa dozvedel po mojom príchode… Najskôr sme sa rozhodli, že tento problém budeme riešiť upozornením priestupcov. Pre to sme dávali za stierače skoro mesiac upozornenia, že sa dopúšťajú porušenia priestupkového zákona,“ dodáva náčelník Takáč. Polícia, po tejto prvotnej etape, istý čas pokračovala rozdávaním umiernených pokút vo výške 10 eur alebo len napomenutím. Vyhláška v tomto prípade dovoľuje mestskej polícii pokutovať priestupcov až do výšky 60 eur. Navyše tento humánny prístup v mestskej polícii zvoliť vôbec nemuseli.

Križovatka je väčšia, ako by sa mohlo zdať: Náčelník Takáč nám vysvetlil, že križovatka pred farským Kostolom sv. Michala Archanjela je komplikovaná a končí až v mieste prvého prechodu pre chodcov na Bernolákovej ulici, ktorý privádza ľudí z námestia pred kostol. Parkovať sa preto nesmie nielen na chodníkoch či priamo v križovatke, ale aj v časti vozovky pred týmto prechodom pre chodcov.

Marek vs. náčelník Takáč: V prípade Marekovej skúsenosti z 26. februára je vina hliadky na povážení. Marek tvrdí, že pri tom, ako sa rozhodla hliadka pokutovať vodičov parkujúcich v križovatke, zastala svojim služobným vozidlom nesprávne na chodníku. Náčelník mestskej polície ale tvrdí, že hliadka „nezastavila na chodníku, ale na príjazdovej komunikácii, ktorá slúži pre príjazd a zásobovanie príslušných objektov napojených na pešiu zónu. A to pred dopravnou značkou označujúcu pešiu zónu a tiež mimo priechodu pre chodcov. O tomto svedčia aj priložené fotografie.“ Marek si tiež myslí, že jedno z áut, ktorému hliadka pokutu nedala, parkovalo najhoršie. Bol to Opel Insignia bielej farby, ktorý stál priamo v križovatke. „Je zaujímavé, že tomu pokutu nedali. Neviem, či nejaká známosť, alebo, či som ich práve vyrušil ja a už radšej nechceli pokutovať ďalších,“ dodal. Náčelník toto správanie svojich ľudí vysvetlil tak, že „dňa 26. 2. 2012 bol na uvedenom mieste riešený len jeden priestupca a to sankciou – napomenutie. V uvedenom dni na tomto mieste neboli udelené žiadne pokuty, ako uvádzate. Po tom, ako hliadka zdokumentovala priestupok (fotodokumentácia, lístok za stierač – predvolanie pre neprítomnosť priestupcu), bola telefonicky odvolaná na iné miesto, preto nemohla zdokumentovať ostatných priestupcov.“

Zdá sa, že nejde o žiadnu vojnu katolíkov a mužov zákona. Sám náčelník MsP hovorí, že mnohí z vinníkov pri konaní priestupku v týchto miestach nemajú s bohoslužbou nič spoločné. Zo strany mestskej polície ide údajne len o snahu skrotiť neporiadnych vodičov, ktorí nerešpektujú ani ústretové upozornenia, ani napomenutia či symbolickejšie sankcie. Preto MsP pristúpila aj na ráznejšie sankcie. Najdôležitejšia je podľa náčelníka Takáča v týchto kritických lokalitách bezpečnosť.

Možnosti riešenia: Nemala by sa o prípadné vytvorenie špeciálnych parkovacích miest pre imobilných veriacich a starších veriacich so zhoršenou pohyblivosťou v prvom rade zaujímať rímskokatolícka cirkev? V bezprostrednej blízkosti farského Kostola sv. Michala Archanjela nič podobné nevidieť. V súčinnosti farského a mestského úradu by sa iste riešenie našlo. Či už dvoma troma parkovacími miestami na pozemku cirkevnom alebo mestskom. Hlavne však na mieste bezpečnom.

pokutyveriacich
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM