Veronika Kalinová Kultúra

Mestská knižnica mala vzácnu návštevu: Hostila známe slovenské spisovateľky

Mestská knižnica v Zlatých Moravciach vo svojich priestoroch privítala dve slovenské spisovateľky. Ružena Scherhauferová a Adriana Macháčová zúčastneným Zlatomoravčankám priblížili ich tvorbu a porozprávali o svojich knižných plánoch.

Ilustračný obrázok k článku Mestská knižnica mala vzácnu návštevu: Hostila známe slovenské spisovateľky
Zdroj: Dnes24.sk

Vo vianočnom duchu pri stromčeku sa v piatok poobede zišli prevažne Zlatomoravčanky na besede so súčasnými spisovateľkami Ruženou Scherhauferovou a Adrianou Macháčovou v Mestskej knižnici v Zlatých Moravciach. Po úvodnej čítačke z kníh autoriek prebehlo krátke predstavovanie oboch autoriek.

Písať začala pomerne neskoro

Spisovateľka Ružena Scherhauferová podľa jej slov začala s písaním pomerne neskoro, no priznala sa, že písanie je pre ňu drogou – keď človek raz začne, už nevie prestať. Námety čerpá z vlastného života, no vývin deja si prispôsobuje podľa toho, kam ju kniha dovedie. „Väčšinou mám návod, ako sa príbeh skončí, no niekedy sa to celé zvrtne a príbeh skončí inak, niekedy aj smutne, ale taký je život,“ povedala Ružena Scherhauferová na besede.

Autorka sa aj priznala, že veľakrát pri počítači plače alebo, naopak, sa smeje. Diváčky v publiku týmto úprimným priznaním rozosmiala a navodila uvoľnenú atmosféru. Ďalej prezradila, že momentálne má rozpísané tri ďalšie knihy. „Hlavná postava mojich románov je mojou veľmi blízkou osobou, s ktorou všetko prežívam,“ povedala autorka na margo svojej tvorby.

Srdcovkou sú ženské romány

Spisovateľka Adriana Macháčová píše všetky knihy podľa skutočných udalostí. „Všetky moje knihy sú podľa skutočnosti, pričom ich ešte, samozrejme, prefabulujem a prispôsobím tak, aby sa to hodilo do celkovej koncepcie príbehu,“ uviedla Macháčová. Na otázku čitateliek, čo rada číta, spisovateľka odpovedala, že to isté, čo aj píše, čiže ženské romány, z ktorých sa miestami aj inšpiruje.

Diváčky neváhali a spisovateľkám kládli otázky, na ktoré im obe autorky rady odpovedali. Beseda v Mestskej knižnici prebehla v príjemnom a uvoľnenom predvianočnom duchu.

Beseda so spisovateľkami Ruženou Scherhauferovou a Adrianou Macháčovou
7
Galéria
Foto: Veronika Kalinová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM