Peter Klimant Samospráva

Mesto pripravuje zmenu územného plánu... Čo sa nepozdáva obyvateľke Prílepov?

Mesto Zlaté Moravce pripravuje zmenu územného plánu. Obyvateľke mestskej časti Prílepy sa však na jeho koncepte nepozdáva viacero vecí. Upozorňuje obyvateľov mesta, aby si ho poriadne preštudovali.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pripravuje zmenu územného plánu... Čo sa nepozdáva obyvateľke Prílepov?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Zlaté Moravce chystá zmenu územného plánu. Jedná sa o dôležitý dokument, podľa ktorého sa rozhoduje, kde sa môže čo stavať. Nový koncept je už niekoľko dní vyvesený na oficiálnej stránke mesta. Obyvateľke mestskej časti Prílepy Božene Laktišovej sa však nie všetko pozdáva. Ľudia z mesta by podľa nej mali zbystriť pozornosť a poriadne si nový koncept preštudovať, kým ho poslanci neschvália. Schvaľovať by sa mal na najbližšom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa bude konať dva dni pred voľbami.

Záhrada dostala nový účel

Božene Laktišovej vadia na koncepte nové zmeny v jej blízkom okolí. „Objavila som, že môj pozemok, moja záhrada, je podľa konceptu určená na iný účel ako bola doteraz. To znamená, že tam môžu postaviť priemyselné stavby. Je to moje súkromné vlastníctvo a nikto z mesta so mnou o tom nerokoval. Popri potoku Širočina stojí rodinný dom, kde som v grafickej časti objavila, že je v regulatívoch plánovaná cesta, ktorá je rezervovaná pre umiestnenie verejnoprospešných stavieb," vysvetľuje Laktišová. Táto cesta ďalej predeľuje nezastavané plochy, z čoho sa dá vyčítať, že tu časom pribudnú nové stavby, ale v textovej časti konceptu a ani v grafických častiach nie je uvedené aké stavby a na aký účel sa tam budú môcť postaviť.

Upozorňuje aj ostatných

Laktišová preto upozorňuje, aby si aj ostatní Zlatomoravčania preštudovali tento koncept. „Rada by som upozornila aj ostatných obyvateľov tohto mesta, aby si ešte pred tým, ako bude schválený koncept územného plánu, dôsledne pozreli všetky materiály, ktoré sú zverejnené na stránkach mesta, pretože v budúcnosti sa im môže stať, že sa na ich parcelách budú diať čudné veci a nebudú chápať prečo,“ povedala Laktišová.

Radnica koncept bráni

Mesto v koncepte územného plánu žiadny problém nevidí. „Je potrebné si uvedomiť, že za spracovaním konceptu územného plánu stojí celý tím odborníkov. Máme za to, že spracovanie územného plánu bolo z ich strany vykonané so všetkou odbornou starostlivosťou. Podľa ich vyjadrenia, rešpektovali pri príprave konceptu všetky stavby zapísané v katastri nehnuteľností. V záujme rozvoja územia je potrebné navrhovať aj trasy nových komunikácií, ktoré poväčšine prechádzajú po súkromných pozemkoch, keďže iná možnosť, kadiaľ ich navrhnúť , nie je. Riešenie majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov nie je predmetom územného plánovania,“ povedala hovorkyňa mesta Mária Vozárová.

Správnosť a vhodnosť navrhovaných riešení v koncepte sa prerokovávajú dnes na mestskom úrade. Verejnosť sa môže zúčastniť od 15:00 hodiny.

Vozárová dodala, že posúdením a prerokovaním konceptu celý proces nekončí. „V následnej fáze bude musieť byť z konceptu po zapracovaní výsledkov z prerokovania vyhotovený návrh územného plánu, ktorý prechádza ďalším posudzovaním a prerokovaním. Na základe výsledkov prerokovania návrhu bude spracovaný čistopis územného plánu, ktorý bude predložený na schvaľovanie,“ povedala hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM