Kristína Striešková Rôzne

Mesto chce transformovať svoje podniky

Zlatomoravský magistrát chce transformovať svoje mestské podniky. Ako vyplýva zo zápisu odbornej komisie, základnou ideou celého procesu je optimalizácia ich riadenia a šetrenie finančných prostriedkov z mestského rozpočtu.

Mesto je v súčasnosti zriaďovateľom šiestich spoločností. Je medzi nimi správca bytov Službyt, Technické služby, Záhradnícke služby, Správa športových zariadení, Mestské kultúrne stredisko a Mestská nemocnica Rudolfa Korca.
Podľa prednostu mestského úradu Jána Jamricha by sa niektoré podniky mohli zlúčiť a vytvoriť štandardnú obchodnú spoločnosť so 100-percentnou účasťou mesta.// „Nemocnicu, ako špeciálny typ mestského podniku, komisia predbežne navrhuje ponechať samostatnou, ale transformovať na iný typ organizácie tak, ako to je v iných regiónoch. Buď na neziskovú organizáciu, alebo akciovú spoločnosť s možnou spoluúčasťou obcí v našom regióne a zdravotnými poisťovňami, o čom sa hovorí už niekoľko rokov. Bývalé vedenie mesta však nenašlo so starostami obcí spoločnú reč,“ //uviedol vo svojom návrhu Jamrich.

Ďalšou časťou transformácie mestských podnikov v Zlatých Moravciach by podľa jeho slov mohlo byť zlúčenie Službytu, Technických služieb a Záhradníckych služieb do jedného podniku. Mestské kultúrne stredisko a Správa športových zariadení by sa zasa spojili do ďalšej mestskej spoločnosti. K samotnej transformácii podnikov by malo dôjsť k 1. januáru 2012. Dovtedy dostal mestský úrad za úlohu pripraviť súpis majetku jednotlivých firiem, ich vzájomné záväzky, pohľadávky a spôsob ich vyrovnania. Na základe tohto súpisu potom mesto rozhodne o priebehu a spôsobu transformácie všetkých podnikov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM