Rôzne

Meškáte do práce kvôli snehovej kalamite? Firma vám to nemusí automaticky ospravedlniť

Počas zimných mesiacov nás pravidelne zaskočí bohatá snehová nádielka. Niektoré autobusové spoje nevypravia, vlaky nepremávajú a na cestách sa tvoria kolóny. Meškanie zamestnancov do práce kvôli snehovej kalamite nemusí zamestnávateľ automaticky ospravedlniť.

Ilustračný obrázok k článku Meškáte do práce kvôli snehovej kalamite? Firma vám to nemusí automaticky ospravedlniť
Zdroj: TASR

V prípade, ak ľudia uviaznu v dopravných zápchach, alebo sa nemôžu dostaviť na pracovisko kvôli neprejazdným zasneženým cestám, mali by čím skôr informovať o komplikáciách svojho zamestnávateľa. Upozorňuje na to jedna z personálnych agentúr.

V prípade, ak sa ľudia nemôžu dostaviť na pracovisko kvôli snehovej kalamite, mali by čím skôr zavolať do práce, informovať zamestnávateľa o vzniknutej situácii a dohodnúť sa na ďalšom postupe. Snehová kalamita totiž môže, ale nemusí byť dôvodom na to, aby zamestnanec dostal voľno.

„Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno, ak došlo kvôli nepriazni počasia k nepredvídanému prerušeniu premávky alebo meškaniu pravidelnej verejnej dopravy a zamestnanec nemohol do práce docestovať iným primeraným spôsobom,“ vysvetľuje manažérka personálnej agentúry Jana Mesárová. Pracovné voľno sa v takom prípade poskytne bez náhrady mzdy na nevyhnutne potrebný čas. Dôležitá je teda nepredvídateľnosť vzniknutej situácie a problémy verejnej dopravy.

Osobitné pravidlá platia pre zamestnancov so zdravotným postihnutím. V ich prípade sa berie do úvahy aj znemožnenie cesty do zamestnania z poveternostných dôvodov individuálnym dopravným prostriedkom, teda autom. „Vtedy sa pracovné voľno s náhradou mzdy poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň,“ dodala Mesárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM