Kultúra

Medzinárodná výstava v Mestskom múzeu: Venovaná bude spomienke na Štefana Néčeia

Milovníci umenia si prídu na svoje. Diela výtvarníkov zo Slovenska, Čiech, Srbska i Macedónska budeme môcť vidieť už čoskoro v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodná výstava v Mestskom múzeu: Venovaná bude spomienke na Štefana Néčeia
Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom leta tohto roku sa uskutočnil 2. ročník medzinárodného maliarskeho sympózia, ktorého zorganizovanie vyplynulo z iniciatívy Márie Nagyovej, členky Ateliéru RE-UM vo Vrábľoch. Názov sympózia Cestičkami Štefana Néčeia bol zároveň i témou výtvarného stvárnenia.

Výsledky ich výtvarného snaženia predstaví výstava Cestičkami Štefana Néčeia, ktorá bude otvorená od 7.11. – 30.11.2017 v pri­estoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach.

„Na obdiv bude vystavených 25 originálnych autorských umeleckých diel, ktoré predstavujú optiku výtvarníkov zo Slovenska, Čiech, Srbska a Macedónska, ktoré sú zároveň venované i spomienke na 115. výročie úmrtia Štefana Néčeia,“ informuje Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Štefan Néčei bol významným maliarom, ilustrátorom, entomológom a lapidopterológom sa zapísal do dejín Slovenska publikovaním viacerých prác o vtáctve, ale predovšetkým prvenstvom v publikovaní dôkladne vypracovanom prehľade podľa čeľadí, druhov a rodov motýľov vyskytujúcich sa na území Slovenska, ktorých vôbec ako prvý skúmal na našom území.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM