Webnoviny - Rôzne

MDŽ oslavovala v Nitre stovka zdravotne postihnutých žien

Stovka zdravotne postihnutých slečien, ich matiek a priateliek oslávila v Nitre Medzinárodný deň žien. Okrem domácich Nitrančaniek prišli do Krajského osvetového strediska v Nitre aj ženy zo Zlatých Moraviec, Nových Zámkov a Hlohovca.

Podujatie pre ne pripravila neformálna skupina rodičov Srdiečko pre telesne a mentálne postihnuté deti. Každá žena dostala ružu a upomienkové predmety k podujatiu.

//„Oslavy MDŽ sme začali organizovať pred štyrmi rokmi pre zdravotne postihnuté slečny, z ktorých veľká časť sa nestane mamičkou, preto nebude môcť zažiť, že jej zablahoželajú jej vlastné deti ku Dňu matiek. Preto sme sa rozhodli, že im to vynahradíme na oslavách MDŽ,“ //povedal Mikuláš Németh zo združenia Srdiečko. Ženy prišli do Krajského osvetového strediska v Nitre zo štyroch okresov – Nitra, Zlaté Moravce, Nové Zámky a Hlohovec. V programe účinkovalo 14 ťažko zdravotne postihnutých chlapcov, ktorí recitovali, spievali či hrali na hudobných nástrojoch. Podujatie sa u žien stretlo s pozitívnym ohlasom. //„Aj keď som zdravotne postihnutá, rada by som sa troška aj pobavila v spoločnosti a užila si celú akciu. Tento sviatok sme si vždy pripomínali aj doma, ocko mojej mamke vždy dal kvetinku,“ //povedala Martina Škodová z Jarku pri Nitre.

Združenie Srdiečko vzniklo pred štyrmi rokmi. Funguje bez vlastných priestorov, členskej základe a členských príspevkov. Ročne organizuje desať až 15 kultúrnych a športových podujatí, ktoré pomáha organizovať zhruba 50 dobrovoľníkov. Najbližším podujatím bude v apríli Pohyb vo vode je zdravý, mesto Nitra Srdiečku zadarmo poskytlo na pol dňa Mestský kúpeľ. V ročnom pláne je napríklad aj prednes poézie a prózy, športové hry či Festival otcov ťažko zdravotne postihnutých detí.

WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM