Peter Klimant Kultúra

Maškrtníci, zbystrite pozornosť: Na nádvorí kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár

Chystá sa zaujímavá akcia. Tradíciu varenia slivkového lekváru, ktorá sa pomaly vytráca z našich domácností, už čoskoro oživí Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.

Ilustračný obrázok k článku Maškrtníci, zbystrite pozornosť:  Na nádvorí kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár
Zdroj: TASR

Na nádvorí Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach sa bude variť slivkový lekvár. Tradíciu jeho varenia, ktorá sa pomaly vytráca z domácností, oživí 9. septembra Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre. O kultúrny program sa postará spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.

Varenie lekváru bude sprevádzať aj jeho ochutnávka v domácich buchtách. „Kvalitný a chutný slivkový lekvár nie je jednoduché pripraviť. V súčasnosti sa na jeho prípravu používajú všetky druhy sliviek pozberané zo stromu, ale i popadané na zem. V minulosti to však tak nebolo,“ skonštatovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Na prípravu slivkového lekváru sa používali len slivky, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka, a nikdy sa nepoužívali slivky, ktoré spadli na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa rozprestierali plachty, do ktorých sa zo stromu striasli slivky. Po vykôstkovaní sa vložili do medeného kotla a uviedli sa do varu. Miešali sa drevenými varechami alebo krídlovými miešadlami. Lekvár sa varil približne desať až 12 hodín, nepridával sa do neho cukor ako dnes. Po uvarení sa dával do hlinených, drevených alebo slamených nádob, ktoré sa zakryli plátennou handrou a obviazali sa motúzom. Dnes je tento spôsob uskladnenia nahradený sklenenými pohármi s viečkom.

Môže vás zaujímať:

Deti a milovníci prírody si prídu na svoje: Mestské múzeum prichádza s novinkou

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM