Kristína Striešková Iné športy

Marek Zajko – pohodový vicemajster sveta

Usmievavý a sympatický mladý športovec, ktorého nič nerozhádže. Práve taký je 18-ročný Marek Zajko z Tlmáč. V máji sa stal vicemajstrom sveta v kolkách. S úsmevom tvrdí, že oddychuje celý život. Vo voľnom čase ide rád na pivo.

Marek Zajko sa kolkám venuje od 14-tich rokov.// „Vyše 20 rokov hrával kolky otec, ten ma k tomu priviedol. Začal som chodiť na tréningy a nejako ma to postupne chytilo.“// Na začiatku hádzal ešte dvomi rukami. V januári tohto roku bol nominovaný do reprezentácie. Predtým dva roky netrénoval. Po nominácii opäť nabehol na tréningovú rutinu. Netrénoval najmä preto, lebo najbližšia kolkáreň je v Podbrezovej, Bratislave či Hlohovci. Po nominácii chodil Marek na tréning dvakrát do týždňa práve do spomenutých miest. Bolo to časovo i finančne náročné. //„Nemám takmer žiadne podmienky. Jedine, že by klub držal peniaze a platil by ma.“ //Marek priznáva, že na Slovensku tento šport vymiera a podmienky v menších mestách sú viac ako zlé.

Mnoho ľudí ani nevie, že kolky a bowling sú dva odlišné športy. //„V Amerike boli kedysi kolky ako hazardná hra. Američanom z vyššej spoločenskej triedy sa to nepáčilo, preto kolky zakázali. Nižšia vrstva sa dohodla, že si vytvoria vlastný šport a nazvú ho bowling. Namiesto deviatich kolov dali desať a miesto malej gule bez dier, dali väčšiu s dierami,“ //vysvetľuje Marek.

V máji sa Marek zúčastnil majstrovstiev sveta v Sarajeve, kde skončil nečakane druhý. Hralo sa systémom kvalifikácia a finále. Z kvalifikácie postúpil ako posledný.// „Pred finále som trénerovi povedal. Dnes staviam taktiku ja: Idem sa baviť kolkami. Bavil som sa a vyšlo to,“ //dodáva s úsmevom. Počas svojej športovej kariéry získal Marek mnohé ocenenia, ale najviac si cení práve **titul vicemajstra sveta. **

Kolky sú mu viac-menej predurčené. Súťaží s bratmi i otcom. Kedysi hrávala aj mama, 5– ročnú sestru Marek už zasväcuje do kolkárskeho umenia. Študuje na gymnáziu J. Kráľa. Individuálny plán nepotrebuje. Jeho bežný školský deň vyzerá nasledovne: //„Prídem zo školy okolo tretej poobede. Idem si zabehať, na bicykel alebo inak kondične trénovať. Veľa ľudí si myslí, že na kolky nie je kondícia potrebná, ale opak je pravdou.“ //Dôležité sú doplnkové športy. Kolky sú jednostranným športom. Pravák zaťažuje ľavú nohu a pravú ruku, ľavák samozrejme naopak.

Marek je multitalentovaným športovcom. Venuje sa aj basketbalu, volejbalu, futbalu, bicyklovaniu, behaniu, plávaniu, stolnému tenisu i atletike. Nedávno úspešne zmaturoval. Maturita sa mu prekrývala s majstrovstvami. Pán riaditeľ M. Bátora mu však vyšiel v ústrety a kvôli nemu prišli štyri komisie. Už je prijatý aj na vysokú školu. //„Školu som si vyberal podľa toho, aby som mohol hrávať kolky. Samozrejme, aj aby ma bavila.“ //Oslovili ho sami z Bratislavy. Po jednom zápase bol nominovaný do mužskej reprezentácie.

Autor: Adriana Blahová

Marek_Zajko
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM