Veronika Kalinová Iné športy

Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch: Pre toto sa Topoľčiankam dostalo veľkej pocty!

Na Majstrovstvách sveta v dvojzáprahoch, ktoré sa bude konať od 28. augusta do 1. septembra v Národnom žrebčíne Topoľčiankach, sa zúčastní 70 jazdcov z 25 krajín sveta. Majstrovstvá sú považované za vrchol záprahových športových podujatí, počas ktorých sa jazdci predstavia v troch disciplínach.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch: Pre toto sa Topoľčiankam dostalo veľkej pocty!
Foto: Rastislav Búgel

„Sú nimi drezúra, maratón a parkúr, preto ide o viacdňové podujatie,“ uviedla Martina Nittnaus z topoľčianskeho žrebčína. Medzinárodná jazdecká federácia sa rozhodla vyhovieť žiadosti Národného žrebčína zorganizovať majstrovstvá predovšetkým pre jeho dlhoročné skúsenosti s organizovaním medzinárodných pretekov v záprahovom jazdení. „Žrebčín tiež disponuje vhodnými priestormi na organizáciu podujatí tohto rozsahu, vrátane infraštruktúry a ubytovacích kapacít,“ dodala Martina Nittnaus.

Diváci v bezprostrednej blízkosti

Vozatajská drezúra a parkúr sa budú jazdiť na dostihovej dráhe na trávnatom povrchu. Osem maratónskych prekážok bude umiestnených v strede dostihovej dráhy a kolbisko bude obkolesené tribúnami. „Takže diváci môžu sledovať tento záprahový šport zblízka a na vysokej úrovni,“ zdôraznila Nittnaus.

Zároveň pripomenula, že Národný žrebčín Topoľčianky býva tiež pravidelným organizátorom Majstrovstiev Slovenska v záprahoch. Najlepší slovenskí jazdci Pavol Gašpar a Miroslav Matúška sú práve z tohto žrebčína a už viackrát úspešne reprezentovali Slovensko na majstrovstvách sveta v jednozáprahoch, dvojzáprahoch i štvorzáprahoch.

Chovateľské centrum

Národný žrebčín Topoľčianky je známy aj ako jedno z najdôležitejších chovateľských centier v Európe. Je to národné centrum chovu koní na Slovensku, ktoré vedie plemenné knihy plemena Lipican, Hucul, Shagya Arab a Arab. Uchováva záznamy koní na Slovensku a je to jediná inštitúcia, ktorá má povolenie vydávať osvedčenie o pôvode všetkých uznaných plemien koní na Slovensku. Národný žrebčín je aktívnym členom všetkých veľkých európskych a medzinárodných chovateľských organizácií.

Foto: Equitime/Rastislav Búgel

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM