Adriana Blahová Iné športy

Majster SR Adam Lukáč (17): Väčšina závisí od koňa

Adam sa venuje voltíži – gymnastike a akrobatike na cválajúcom koni. Majster SR a najlepší junior republiky má vysoké ambície nielen v spojení s týmto elegantným športom – rád by sa totiž stal lekárom.

Adam Lukáč je siedmakom na osemročnom Gymnáziu Janka Kráľa. Po maturite plánuje ísť na vysokú, pravdepodobne to bude medicína. „Voltiži sa venujem už od štyroch rokov. Dostal som sa k nemu vďaka mojej mamine, ktorá má rada kone. Kone odmalička milujem, tak sme skúsili voltíž,“ popisuje začiatky Adam.

[size=14][color=#cc3300]­Niekoľkonásob­ný majster SR[/color][/size] Študent gymnázia sa zúčastnil už aj tých najväčších súťaží ako sú majstrovstvá Európy, majstrovstvá sveta či svetové jazdecké hry. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí šieste miesto na MS v Le Mans (2011), druhé miesto na nominačných pretekoch v Stadl Paure (2012), prvé miesto na MSR a trikrát v rade sa stal najlepším juniorom na Slovensku. So skupinou dosiahol tiež nemalé úspechy. Tretie miesto na MS v Brne, na MS v Le Mans boli piaty, siedme miesto na Svetových jazdeckých hrách v Kentucky a od roku 2008 sú nepretržite majstrami SR.

Adam momentálne trénuje v SOUP Šaľa a zároveň v Nitre. Podmienky pre tento šport, ako pre väčšinu športov na Slovensku, nie sú ideálne.// „Voltíž je málo známy šport. Neinvestuje sa doň veľa peňazí. Verím, že v budúcnosti sa to zlepší, pretože je to naozaj krásny šport,“// popisuje situáciu Adam. Mladý talent trénuje štyrikrát týždenne na koni a ostatné dni trénuje doma. Popri voltíži trávi čas všetkým možným – basketbalom, volejbalom alebo hokejom.

[size=14][color=#cc3300]­Ako vyzerá bežný tréning?[/color][/si­ze] **„Na začiatku rozcvička na zahriatie. Potom máme tréning na „sude“, čo je provizórny kôň. Očistíme koňa, nahmadlíme ho, čiže dáme na neho postroje a začne tréning na koni, ktorý trvá zhruba hodinu a pol. Po dovcičení sa o koňa postaráme a nasleduje ešte kondičný tréning.“ **

Voltíž je nielen krásny šport, ale aj pomerne nebezpečný. Adama však neodradilo ani negatívna skúsenosť.// „Najhorší úraz sa mi stal na tréningu, keď ma kopol kôň. Bol som tri dni v nemocnici Mal som šťastie, že som mal len slabšie vnútorné krvácanie a otrasené orgány.“ ** // [size=14][color=#cc3300]­Aj kôň má občas zlý deň[/color][/size] Pre Adama je najťažšie zosúladiť sa s koňom. „Je to živý tvor. Má svoje dobré aj zlé dni. Vždy je na čom pracovať. V tomto športe človek nikdy nevie nič na 100%, lebo väčšina záleží od koňa. Ja ho úplne ovplyvniť nemôžem, keď cvičím. Ale ak cvičenec prevádza cviky jemne, kôň si ho zapamätá, je kľudnejší a nerobí mu napriek,**“ vysvetľuje zložitý vzťah úspešný športovec.

lukac voltiz
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM