Kristína Striešková Kultúra

Lupiniarska paráda: Počasie nevyšlo, folklór s politikmi...

Ani dážď a chladné počasie neodradilo nadšencov folklóru od návštevy prírodného amfiteátra v Chyzerovciach, z ktorého sa v sobotu ozývala hudba a spev. Pódium patrilo folklórnym a speváckym skupinám z horného Požitavia.

11.augusta sa v mestskej časti Chyzerovce konal tretí ročník folklórnych slávností pod názvom Lupiniarska paráda, ktorého organizátorom bolo občianske združenie Chyzerovce. Stretli sa na nej súbory Kamenec z Machuliniec, Kolovrátok z Prílep, Pelúsok z Martina nad Žitavou, Sľažianka, Ujlačanka z Veľkého Zálužia, dychová hudba Vozokanka. Nechýbali, samozrejme, domáce súbory – Chyzerovčanka, Trnky a Lupienok z Chyzeroviec.

[blockquote]Tanečné čísla striedali spevácke, vo folklórnych pásmach súbory predstavili piesne a zvyky z viacerých regiónov Slovenska. Súbory vystúpili v tradičných krojoch horného Požitavia, ktoré patrili v minulosti k Tekovskej župe a Zlaté Moravce boli dlho jej sídlom.[/bloc­kquote] Do akcie sa zapojili aj samotní občania, ktorí už dva týždne pred festivalom zveľaďovali okolie prírodného amfiteátra, a na oprave kultúrneho domu odpracovali nezištne stovky hodín. Ten počas sobotňajšieho popoludnia navštívili viac ako tri stovky hostí, čo svedčí o obľúbenosti folklóru v našom regióne.

„Tradícia folklóru je neodmysliteľnou súčasťou nášho regiónu, kraja a národa, a aj toto podujatie je dôkazom toho, že je stále živá,“ myslí si poslanec mestského zastupiteľstva Jozef Tonkovič. „Dôkazom toho je aj prítomnosť nielen tých skôr narodených, ale zastúpenie tu mala aj mladá generácia. To je aj jeden z cieľov občianskeho združenia – výchova mladých folkloristov pre naše tri súbory. V súboroch máme dve skupiny detí – od 2 do 15 rokov. Pri ich výchove k folklóru sa prihliada na primeranosť veku,“ dodáva Tonkovič.

[blockquote]Zo slávnosti lokálneho významu sa stáva podujatie známe v celom okrese. Cestu naň si našiel aj predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Radí sa k politikom, ktorých často vídať na rôznych spoločenských a kultúrnych akciách. Zhruba hodinu sa zdržal aj zlatomoravský primátor Peter Lednár a nechýbali ani mestskí poslanci.[/bloc­kquote] Lupiniarska paráda dostala pomenovanie podľa niekdajšej prezývky obyvateľov obce – Lupiniari. Z histórie je totiž známe, cez chyzerovecký chotár tiekli štyri potoky, v ktorých poddaní chytali ryby pre zlatomoravské panstvo. Ryby majú šupiny (lupiny), z čoho pochádza prezývka Chyzerovčanov.

Moravce24/Anna Mondočková

Lupiniarska_parada
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM