Rastislav Búgel Samospráva

Lukratívny flek študentky (23) v Bruseli: Inšpektorát práce už preveruje podozrivú zmluvu

Nitriansky inšpektorát práce preveruje prípad zástupkyne Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) v Bruseli. Predseda NSK Milan Belica vyslal na tento post bakalárku Klaudiu Gregušovú, ktorá v súčasnosti študuje právo na vysokej škole v Sládkovičove.

Ilustračný obrázok k článku Lukratívny flek študentky (23) v Bruseli: Inšpektorát práce už preveruje podozrivú zmluvu
Foto: Rastislav Búgel

NSK reprezentuje v Bruseli 23-ročná študentka za odmenu 3000 eur, ku ktorým dostáva ďalších 500 eur ako paušálne mesačné náhrady. Nie je zamestnankyňou kraja, ale pracuje na príkaznú zmluvu. Aj tento fakt uvádza NSK ako dôvod, pre ktorý nebolo nutné na toto miesto vypisovať riadny konkurz a pre ktorý nemôže verejnosť informovať o životopise a kvalifikácii Gregušovej.

Podnet na ministerstvo

Poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý si myslí, že kraj nekonal správne a v tejto súvislosti už podal podnet na ministerstvo sociálnych vecí aj na Inšpektorát práce v Nitre. Podľa jeho slov má práca Gregušovej pre NSK znaky závislej práce a tá môže byť vykonávaná iba v pracovnom pomere. „Je zakázané jej vykonávanie v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu. Príkazná zmluva predstavuje práve takýto občianskoprávny vzťah,“ skonštatoval Beblavý.

Preverili zmluvu

Predseda NSK svoje rozhodnutie obhajuje tým, že na príkaznú zmluvu zastupoval v Bruseli Nitriansky kraj aj Gregušovej predchodca Tomáš Szlávik. Ten z tohto postu odišiel na vlastnú žiadosť. „Aj on pracoval na príkaznú zmluvu a po celý čas to bolo v poriadku. To nie je vedúci post, tam nemuselo byť výberové konanie. Ak však kontrolný orgán spochybní zmluvu, na základe ktorej pracuje nový zástupca NSK v Bruseli, budem konať podľa zákona. Nemám s tým problém,“ vyhlásil Belica. Podľa jeho slov právnici na Úrade NSK zmluvu preverovali a podľa nich je v poriadku. „Ale ja budem akceptovať akékoľvek rozhodnutie orgánov, ktoré to skúmajú. Čiže, mne nie je problém uzatvoriť aj zmluvu pracovnú, ktorá, pochopiteľne, bude mať iné parametre a nezníži, ale zvýši náklady kraja,“ skonštatoval Belica.

Podľa predsedu je kvalifikácia dostatočná

Podľa jeho slov nie je problematická ani kvalifikácia Gregušovej, ktorá je moderátorkou v regionálnej televízii patriacej jej otcovi, má bakalárky titul a v súčasnosti ešte študuje. „Neberiem ju ako študentku. Aj iní naši zamestnanci si dopĺňajú vzdelanie. V takom prípade by každý z nich bol potom študent,“ hovorí Belica. Výhodou Gregušovej je podľa neho aj jej moderátorská prax v regionálnej televízii, pretože dokáže prezentovať kraj a jeho prácu v európskych štruktúrach. Belica okrem toho pripomína, že práca zástupcu samosprávneho kraja v Bruseli je typickým miestom, ktoré je vhodné hlavne pre mladých ľudí. „Oni tam nerozhodujú prakticky o ničom. Oni tam len pripravujú materiály,“ hovorí.

Odmena viac ako 3000 eur

Podľa jeho slov nie je vysoká ani odmena 3000 eur mesačne, ku ktorej sa ešte vyplácajú paušálne mesačné náklady vo výške 500 eur. „Ja som zvedavý, kto by bol schopný a ochotný s rodinou ísť do Bruselu za túto cenu. Keď si odpočítate náklady na bývanie, náklady na pohyb v Bruseli… To je všetko, čo ja k tomuto môžem povedať. Čiže, nešlo tu v žiadnom prípade o nejaké rodinkárstvo. A o tom, či bolo, alebo nebolo potrebné výberové konanie, zákon jasne hovorí. Ak by sme na každé jedno uvoľnené miesto robili výberové konanie, tak by sme ho museli vypisovať aj na upratovačku,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM