Peter Klimant Samospráva

Ľudia sa konečne dočkali: Vyjadriť sa budú môcť už na začiatku rokovaní mestského zastupiteľstva

Až doposiaľ museli Zlatomoravčania čakať dlhé hodiny kým dostali možnosť verejne sa vyjadriť na zasadnutiach mestského parlamentu. Tomu je však koniec. Poslanci vypočuli žiadosti ľudí a umožnia im vystúpiť na začiatku svojich rokovaní.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sa konečne dočkali: Vyjadriť sa budú môcť už na začiatku rokovaní mestského zastupiteľstva
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Rokovania mestského parlamentu v Zlatých Moravciach nie sú ani zďaleka hodinkovou záležitosťou. Väčšinou začínajú o štvrtej hodine poobede a končia o ôsmej večer. Nie je to pritom tak dávno, kedy bolo bežnou praxou, že sa tieto rokovania natiahli až do neskorej noci. Týmto rokovacím maratónom však odzvonilo ešte vlani v lete, keď si kvôli nim na radnicu posvietil Inšpektorát práce.

Dlhé čakanie

Napriek tomu ani štyri hodiny nie sú krátka doba. Špeciálne nie, ak ste občan, ktorý chce pred poslancov vystúpiť s nejakým svojím občianskym problémom či požiadavkou. Bod „vystúpenie občanov“ bol totiž z pravidla vždy umiestnený na konci rokovacieho programu, na ktorý sa čakalo dlho.

Ak ste sa k tomu chceli vyjadriť k nejakému konkrétnemu bodu, ktorý mali poslanci v ten deň na pláne prerokovať, mali ste smolu. Svoje ste si k nemu totiž mohli povedať až po jeho prerokovaní a následnom odhlasovaní.

Zmena nakoniec prišla

Viacero občanov preto kritizovalo rokovací poriadok a volali po zmene. Tej sa im konečne dostalo. Už na najbližšom zasadnutí sa budú môcť vyjadriť hneď pri začiatku. Bod „vystúpenie občanov“ bude nasledovať po odpovediach na interpelácie poslancov.

Návrh na túto zmenu priniesol poslanec Michal Cimmermann. „Hlavným dôvodom bolo to, že občania často museli čakať niekoľko hodín a zároveň stará úprava neumožňovala, aby sa vyjadrili k čomukoľvek, ale len k jednotlivým bodom programu ,ktoré sa v daný deň prejednávali na zastupiteľstve,“ vyjadril sa poslanec.

Ako ďalej Cimmermann povedal, táto novinka má byť jedným z prvých opatrení, ktoré majú docieliť, aby sa ľudia viacej zapájali do verejných vecí v meste.

Môže vás zaujímať:

Občan žiadal mesto, aby opílilo nebezpečné konáre: Jeho žiadosť bola vyslyšaná, po takmer roku

Je to potvrdené: Zlatomoravecké kúpalisko ostane zatvorené aj toto leto!

Dobrá správa pre psíčkárov: V našom meste pribudnú koše na psie exkrementy

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM