Peter Klimant Rôzne

Ľudia s neľahkými osudmi dostali v Moravciach pomocnú ruku: Niektorí si našli aj prácu!

Občianske združenie Terra Bona zriadilo špeciálne „Denné centrum“ pre ľudí so sociálnymi problémami a zdravotným postihnutím. Nájdu tu odbornú pomoc pre osobný aj pracovný život. Niektorí z nich dostali v centre rovno aj novú prácu a plánujú prijať aj ďalších.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia s neľahkými osudmi dostali v Moravciach pomocnú ruku: Niektorí si našli aj prácu!
Zdroj: Dnes24.sk

„Denné centrum je vybavené počítačmi, notebookom, data projektorom. Som veľmi rada, že ho využívajú ľudia, ktorí sa chcú stretávať, porozprávať sa, riešiť svoje problémy, alebo vyhľadať prácu cez internet, či napísať životopis,“ hovorí riaditeľka zariadenia Gabriela Rakovská. Centrum vzniklo vďaka finančnej podpore od Nadácie Granvia.

Zdravotne postihnutí ľudia, ktorí navštevujú Denné centrum majú podľa Rakovskej rôzne zdravotné problémy. „Ľudia, ktorí nás navštevujú majú psychické ochorenia, ochorenia ohybového aparátu, zmyslové ochorenia a ochorenia endokrinologického systému,“ informuje riaditeľka. „Vieme im poradiť, riešiť ich ťažkú situáciu. Keď príde ktokoľvek s nejakým problémom, tak sa im snažíme pomôcť. Pomáhame im s ich osobnými aj úradnými problémami,“ povedala.

Podľa jej slov je Denné centrum aj akýmsi miestom prvého kontaktu. „Keď je ten problém hlbší, tak vieme distribuovať toho klienta ďalej. Spolupracujeme aj s inými odborníkmi. Dôležité je, aby sa ľudia naučili sem chodiť. Aby vedeli, že centrum je vytvorené pre nich,“ povedala Rakovská.

Riaditeľka ďalej prezradila, že z ľudí, ktorí navštevovali projekt zamestnali štyroch a v septembri plánujú zamestnať piateho účastníka cieľovej skupiny. “Našim cieľom je však vytvoriť pracovné miesta pre viac ako 20 osôb so zdravotným postihnutím. Projekt bol výbornou prípravou na zamestnanie cieľovej skupiny. Do databázy uchádzačov o zamestnanie však stále prijímame nových záujemcov o prácu, alebo poradenstvo,“ dodala šéfka Denného Centra. Ľudia zamestnaní v centre vykonávajú podľa riaditeľky jednoduché ručné montážne práce.

Občianske združenie Terra Bona poskytuje sociálne poradenstvo a psychoterapiu od mája 2013. Okrem toho prevádzkujú i špeciálnu chránenú dielňu., kde sa vykonávajú jednoduché ručné montážne práce pre strojársky a elektrotechnický priemysel.

Foto:Terra Bona

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM