Peter Klimant Rôzne

Letné dni lákajú vziať bicykel na cesty: 3 tipy na skvelý cyklovýlet v našom regióne

Sadnúť si na bicykel a vydať sa na cestu. Aktívny oddych na dvoch kolesách je aj u nás stále viac a viac populárnejší. Náš región k tomu ponúka viaceré zaujímavé trasy. Ak si však neviete vybrať, pomôžeme vám. Tu sú naše 3 tipy na príjemný cyklovýlet.

Ilustračný obrázok k článku Letné dni lákajú vziať bicykel na cesty: 3 tipy na skvelý cyklovýlet v našom regióne
Zdroj: TASR

Letné počasie prináša mnoho možností, ako stráviť voľné chvíle pod holým nebom. Jednou z nich je pobaliť desiatu a vydať sa naprieč našim regiónom. Ten ponúka mnoho zaujímavých trás, ktoré sa oplatí si prejsť. Neseďte preto doma, oprášte bicykel a hurá na cesty!

Požitavská cyklomagistrála

Trasa naprieč našim okresom. Z 33 km dlhej trasy je 5,9 km stúpanie (o 296 m), 18 km klesanie (o 0,73 km) a 9,8 km je rovina. Prechádza sa cez Žitavskú pahorkatinu (19 km), Tríbeč (9.5. km) a Pohronský Inovec (4.8 km) Začína sa v obci Veľká Lehota, z ktorej sa ide cez Jedľové Kostoľany, Obyce, Machulince, Žitavany, Zlaté Moravce, Chyzerovce, Tesárske Mlyňany až do Slepčian. Z najväčšej časti sa ide cez obytnú oblasť, no trasa vás povedie aj cez les, lúky a záhradkárske osady. Medzi zaujímavosťami trasy patrí napríklad Živánska veža, ktorá sa nachádza pri Jedľových Kostoľanoch.

Okolo hradu Gýmeš

Dĺžka tejto trasy je 22 km. Ide o nenáročnú, no horskú cyklotrasu. Prevýšenie je 182,00 m. Jazdu začneme v obci Neverice, z kadiaľ pôjdeme cez Ladice do obce Kostoľany pod Tribečom. Tu sa môžeme zastaviť a pokochať sa pohľadom na kostolík svätého Juraja, ktorý je po Kostole svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch druhou najstaršou zachovanou predrománskou architektonickou pamiatkou na Slovensku. Za obcou prejdeme do lesa. Vydáme sa cez oblasť Jedliny a Remitaž, prejdeme okolo jeleneckej vodnej nádrže až do samotného Jelenca. Z tadiaľ sa už asfaltkou dostaneme späť do obce Neverice.

Okruh Zlaté Moravce – Veľký Inovec – Hrad Hrušov – Topoľčianky

Jedna z náročnejších trás v našom okolí. Jej dĺžka je vyše 48 kilometrov. Takmer 40 percent cesty tvorí asfalt, zvyšok sú lesné cesty. Začína sa v Zlatých Moravciach, odkiaľ sa cez Žitavany dostaneme do Machuliniec. Tu narazíme na modrú turistickú značku, ktorá vedie do lesa. Cestou sa dostaneme až vrchol Veľkého Inovca, kde nechýba vyhliadka. Vrátime sa cez Inovecké sedlo, kde sa napojíme na žltú značku. Kľukatá cestička nás privedie k zelenej značke, ktorou sa dostaneme do obce Jedľové Kostoľany. Tu sa napájame na červenú značku na hrad Hrušov, ktorý je vzdialený približne 7 km. Z Hrušova sa dostaneme na asfaltku smerom do Topoľčianok, odkiaľ je to do Moraviec už len kúsok.

Môže vás zaujímať:

TIP na letný výlet: Prejdite sa po lesníckom náučnom chodníku Zubria zvernica

TIP na víkendový výlet: Užite si nádhernú panorámu nášho regiónu z vyhliadkovej veže v Nevidzanoch

Kúpacia sezóna v prírode: Ktoré vodné plochy v kraji odporúčajú hygienici?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM