Rôzne

Ľahká turistika v našom okolí? TRI zaujímavé miesta neďaleko Zlatých Moraviec

Sezóna turistiky sa pomaly ale isto rozbieha. V našom okolí je viacero pekných miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Tieto tri odporúčame my...

Ilustračný obrázok k článku Ľahká turistika v našom okolí? TRI zaujímavé miesta neďaleko Zlatých Moraviec
Zdroj: TASR

Skalné okno

Veľmi zaujímavý prírodný úkaz môžeme nájsť dva kilometre smerom na východ od obce Kostoľany pod Tríbečom. Ide o takzvané Skalné okno, ktoré sa nachádza na vrchu Veľký Lysec (547 m.n.m). Tento zaujímavý prírodný úkaz je vlastne diera v skalnej stene, ktorá nápadne pripomína okno. Prístup je po dobre značenom turistickom chodníku možný z dvoch strán. Z východnej strany z Velčíc alebo od západu z Kostoľán.

Vrch mačacích hláv

Že ste o ňom nikdy ešte nepočuli? Nedivíme sa, nejde o oficiálny názov. Hovoríme o kopci Benát, ktorý sa nachádza neďaleko Žitavian. Mačacie hlavy sú ľudovým označením čaradičových kociek, ktoré sa v minulosti využívali na dlaždenie ciest. Práve na tomto mieste sa v minulosti ťažili. V súčasnosti tu nájdeme neskutočne krásny výhľad do zlatomoraveckej doliny. Tešiť sa teda môžete na pekný výhľad na Topoľčianky, Tríbečské pohorie až po Žibricu a Zlaté Moravce. Určite sa tam zastavte popri túre na Inovec.

Zaniknutý kostolík Horňany

Pri potulkách v okolí Veľkého Tríbeča neďaleko obci Zlatno môžete nájsť veľmi zaujímavé miesto. Ide o zaniknutý kostolík po zaniknutej obci Horňany. Presne na mieste, kde kostol kedysi stál, nájdete veľký kríž, ktorý je pamiatkou na tento kostolík. Ten sa spomína v písomnostiach ešte z roku 1422. Zasvätený bol Všetkým svätým. Písomná zmienka o zániku kostolíka a dedinky nie je doložená. Hoc sa na toto miesto dá dostať i od spomínaného Zlatna, smerom od Veľkého Tríbeča, najlepšie sa do Horňan dostanete z opačnej strany, od Solčian.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM