Rôzne

Kuriózny problém na Skýcove: V dedinke niekto kradne obecný internet!

V dedinke Skýcov zaviedli free wifi zónu len nedávno a obec už musí riešiť kuriózny problém. Internet zadarmo z námestia niekto odoberá v takom množstve, že to spôsobuje nemalé ťažkosti...

Ilustračný obrázok k článku Kuriózny problém na Skýcove: V dedinke niekto kradne obecný internet!
Zdroj: SWAN Mobile

Bezplatná wifi zóna pribudla v centre obce Skýcov ešte v novembri minulého roka. Ľudia sa tak môžu zadarmo pripojiť cez svoje tablety či mobily na internet.

Niekto „zahlcoval“ sieť

Po pár mesiacoch od jej fungovania však prišiel kuriózny problém, s ktorým sa obecná samospráva musí popasovať. Ako informoval starosta obce Tomáš Kolembus na oficiálnej facebookovej stránke Skýcova, wifi zóna už dlhšie funguje zle, obec sa preto pustila do hľadania príčiny, na čo si zavolala odborníkov.

„Podľa chlapcov z Nevernetu sa nám na túto voľnu zónu niekto z obce napojil a v počítačovej terminológii tomu hovoríme, že začal "cucať“, sťahovať dáta, možno torrenty, alebo filmy. My sme tomu nevedeli zabrániť, lebo je to voľná zóna, kde sa stačí pripojiť a ide to samé, bez hesla. Potom nám neustále zahlcoval sieť a stále to nefungovalo," vysvetľuje starosta, ktorý poznamenal, že jeho ako vyštudovaného informatika by ani vo sne nenapadlo, takto využiť obecný internet. Niekto tento internet tak v podstate akoby „kradol“ a ďalší občania ho nemôžu plnohodnotne využívať.

Výzva od starostu

Ako ďalej poznamenal, obec zriadila wifi zónu za účelom, aby sa najmä mladí ľudia na svojom mobile vedeli na námestí bezplatne pripojiť na internet, poprípade chatovať. „Aby nám niekto tento net používal nonstop, tak tento účel tu nebol. Ak s tým neprestane, tak budeme musieť zaheslovať túto wifi a každý týždeň meniť heslo, lebo inak to nevieme zastaviť,“ poznamenal Kolembus.

Na záver starosta adresoval neznámemu „veľkoodberateľovi“ aj výzvu. „Vyzývam tohto človeka, ktorý to robí, aby s tým prestal, lebo ochudobňuje ostatných, ktorí by možno chceli tento internet na námestí využívať a kvôli tomu, že on tam je nonstop pripojený to dobre nefunguje,“ odkázal Kolembus.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM