Peter Klimant Samospráva

Križovatka pred mestom trápi našich vodičov: Tŕňom v oku sa stali dopravné značenia, o čo presne ide?

Vodičom z Moraviec prekážajú na našich cestách rôzne veci. Najnovšie sa ako problém javí križovatka medzi mestom a mestskou časťou Prílepy. Je vraj poriadne neprehľadná a teda nebezpečná. Za hlavného vinníka neprehľadnosti sú šoférmi označované veľké dopravné značenia...

Ilustračný obrázok k článku Križovatka pred mestom trápi našich vodičov: Tŕňom v oku sa stali dopravné značenia, o čo presne ide?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Tŕňom v oku niektorých vodičov z nášho mesta sa stala zrekonštruovaná križovatka na ceste prvej triedy medzi mestom Zlaté Moravce a mestskou časťou Prílepy. Prekážajú im dopravné značky, ktoré sú osadené v hrubých žltých púzdrach. Podľa niektorých ľudí sú takto príliš veľké a bránia vo výhľade na križovatke.

„Prosím, dajte podnet na zrušenie tých žltých podstavcov dopravných značiek na križovatke nad mestom na Prílepy. Hoci je križovatka zrekonštruovaná, tieto žlté podstavce bránia výhľadu,“ sťažuje sa občan radnici prostredníctom služby Citymonitor.

Značky sú vraj v poriadku

Občan sa sťažoval mestu, to však s problémom veľa nenarobí. Spomínaná cesta je totiž vo vlastníctve a správe štátu, ktoré v značeniach problém nevidí. „Dopravné značenie predmetnej križovatky je v poriadku. Riešenie križovatky po rekonštrukcii poskytuje vodičom komfortné podmienky pre bezpečnú jazdu križovatkou za dodržania pravidiel cestnej premávky, vrátane rozhľadových pomerov. Realizácia rekonštrukcie križovatky bola vykonaná v zmysle odborne spracovanej projektovej dokumentácie,“ povedala pre náš portál krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Pomôcť má osvetlenie

K problému sa nám vyjadrilo i samotné mesto, ktoré priznáva, že obdržali viacero sťažností ku spomínanej križovatke. Rozhodli sa preto konať. „Vzhľadom na to, že aj v minulom období sme zaznamenali sťažnosti na neprehľadnosť tohto značenia, obrátilo sa vedenie mesta začiatkom roka 2014 na Slovenskú správu ciest ako aj na KR PZ KDI Nitra s požiadavkou na jeho prehodnotenie,“ informuje hovorkyňa mesta Mária Vozárová.

Radnica podľa Vozárovej dostala od oslovených inštitúcií odpoveď, že dopravné značenia sú v poriadku. Zvýšenie bezpečnosti na spomínanej križovatke by sa však poľa ich vyjadrení mohlo vyriešiť vybudovaním verejného osvetlenia. Tento návrh mestu podalo Krajské riaditeľstvo policajného zboru Nitra. Potvrdila nám to i ich hovorkyňa Božena Bruchterová. Podľa Vozárovej však vybudovanie a financovanie takéhoto osvetlenia nie je v kompetencii mesta, nakoľko cesta je vo vlastníctve a správe štátu. Či k jeho vybudovaniu niekedy i reálne dôjde je preto nateraz otázne.

Čítajte tiež:

Hluk verzus bezpečnosť na ceste: Ľudí z Moraviec trápi kuriózny problém

Vodiči sa sťažujú: Dopravné značenia vraj bránia vo výhľade
5
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM