Rastislav Búgel Samospráva

Kraj chce opraviť cesty za 12 miliónov: Problémom sú pozemky

Nitriansky samosprávny kraj sa chce uchádzať o peniaze na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy. Rozhodli o tom krajskí poslanci na svojom rokovaní.

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa chce uchádzať o peniaze na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy. Rozhodli o tom krajskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní. NSK plánuje z Európskej únie (EÚ) získať 12 198 814,29 eura, za ktoré chce opraviť viac ako 81 kilometrov komunikácií. Vyše 27 kilometrov merajú úseky, ktoré by sa mali zrekonštruovať v okrese Topoľčany. Ďalších 22,5 kilometra opravených ciest môže pribudnúť v okrese Nitra a Zlaté Moravce, takmer 19 kilometrov v Komárňanskom a Novozámockom okrese a viac ako 12 kilometrov v okrese Levice.

Problémové pozemky

„Bolo to pripravované tak, aby to zodpovedalo požiadavkám Európskej únie. V prvom rade tomu, že tie úseky ciest, kde sa investuje, musia byť z hľadiska vlastníckeho vzťahu vyriešené,“ vysvetlil predseda NSK Milan Belica. Podľa jeho slov je práve majetkovoprávne usporiadanie pozemkov veľký problém, ktorý samospráve sťažuje získavanie peňazí z EÚ. „Možnože by boli bývali niektoré úseky na investovanie aj vhodnejšie. Len žiaľ, my sme dostali od štátu absolútne neusporiadané pozemky. A toto je teraz, a to nielen pri cestách, ale napríklad aj pri niektorých budovách škôl a podobne, veľmi vážnou brzdou použitia prostriedkov z EÚ,“ skonštatoval.

Cesty plánujú opravovať aj naďalej

Kraju sa už v minulosti podarilo za peniaze EÚ opraviť niekoľko úsekov ciest II. a III. triedy. „NSK využil túto možnosť prostredníctvom realizácie ôsmich projektov, z ktorých v súčasnosti je päť projektov riadne ukončených a pri dvoch projektoch prebieha finančné usporiadanie. Projekt „Modernizácia ciest regiónu Nitra“ je v realizácii a podľa zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku bude ukončený v auguste 2013,“ informovala riaditeľka Úradu NSK Helena Psotová. Podľa Belicu sa kraju aj napriek problémom s neusporiadanými pozemkami postupne darí cesty opravovať a plánuje v tejto snahe pokračovať aj v budúcnosti. „Mňa teší to, že vlastne peniaze určené do infraštruktúry sú dobrou investíciou. Lebo infraštruktúra, z môjho pohľadu, je jedna z kľúčových vecí riešenia mobility, a tým aj zamestnanosti osôb v rámci celého kraja,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM