Adriana Blahová Kultúra

Koncesionárske poplatky ostávajú: Zvyšovať sa však nebudú

Ľudia budú aj tento rok platiť tzv. koncesionárske poplatky. Vyplýva to z novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorá poplatky ponecháva v platnosti. Účinnosť novela nadobudla 31. decembra 2012.

Ilustračný obrázok k článku Koncesionárske poplatky ostávajú: Zvyšovať sa však nebudú
Zdroj: TASR

Ich zrušenie schválil predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej s tým, že tento rok sa platiť už nemali. RTVS mala byť financovaná iba zo štátneho rozpočtu sumou minimálne 90 miliónov eur. Súčasná vláda zmenou zákona všetko vrátila do pôvodného stavu.

Výška úhrad za službu verejnosti zostáva rovnaká. Fyzická osoba, ktorá odoberá elektrinu, bude naďalej platiť 4,64 eura mesačne.

Ďalší príjem tento verejnoprávny vysielateľ získa zo zmluvy so štátom. Tento rok to predstavuje stopercentný nárast oproti minulosti. Na tento účel dostane 28 miliónov eur namiesto 14 miliónov eur. Tie sú určené na výrobu vlastných programov.

RTVS v prvom roku po fúzii Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie vyzbierala na koncesionárskych poplatkoch necelých 74 miliónov eur. Minister kultúry Marek Maďarič preto hovoril o tom, že zvyšná suma nevyhnutná na plnohodnotnú existenciu média by mohla pochádzať zo zmluvy so štátom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM