Adriana Blahová Rôzne

Kompas club zatvorený: Nastane obdobie pop-temna?

Jediný alternatívny klub v Moravciach, Kompas Club, je momentálne zatvorený. Výberové konanie rozhodne o novom prevádzkarovi. Je však otázne, či sa nejaký nájde.

Fanúšikovia alternatívnej hudby sa sťažujú, že nemajú priestor, kde by sa mohli zabaviť a vychutnať si kvalitnú hudbu. Doteraz tu možnosť bola. Zostala však nevyužitá. Alternatívny podnik hneď vedľa mestského štadióna, bývalého Calexu, fungoval s prestávkami, pod rôznymi názvami a rôznym vedením približne päť rokov. Momentálne nie je isté, či sa podnik opätovne otvorí.

Poslednými prevádzkarmi boli Marek Valkovič a Stano Valach. Snažili sme sa zistiť, prečo sa po troch mesiacoch museli podniku vzdať. Vedenie mesta ich totiž zvolilo vo výberovom konaní a zmluvu podpísali na rok. Okolnosti ich však donútili spoluprácu predčasne ukončiť. Hlavným problémom boli ako inak peniaze.

„Ja som čakal trošku inú odozvu,“ konštatuje Stano Valach, jeden z bývalých prevádzkarov. „Minulý rok, aj keď ten klub nefungoval bohvieako, nebývali tam pravidelné akcie každý víkend, jednoducho ľudia si tam nejako cestu našli. Chodil tam určitý počet návštevníkov, s ktorým sme kalkulovali aj my. Nemali sme veľké oči, ale bohužiaľ sa nenaplnili ani naše skromné očakávania.“ Situácia bola horšia ako minulý rok. Jedným z dôvodom môže byť aj doliehajúca kríza. V meste je podnikov veľa a niektoré doslova prežívajú.

„My sme chceli robiť dobrú vec. Zostavili sme program, ktorý bol za tie tri mesiace naozaj pestrý. Mali sme naplánovaných kopec zaujímavých akcií. Bohužiaľ sme ich museli porušiť. Pomaly sa to stupňovalo a koncert Smola a Hrušky bol taký posledný klinec do hrobu,“ neskrýva sklamanie Stano. V rámci česko-slovenského turné to bol najhorší koncert z hľadiska účasti.

Klub mal svoju stálu klientelu. Tá však bola veľmi malá. Každý mesiac šli prevádzkari do straty. **„Asi bude lepšie, keď teraz budú hovoriť, že nemajú kam ísť a budú nostalgicky spomínať.“ **Stano si uvedomuje, že Kompas club nebol žiadny nóbl podnik, navyše situovaný na okraji mesta. Bol to však jediný alternatívny klub v meste. Obáva sa, že po jeho zatvorení tu nastane diskotékové pop-temno. Rolu zohráva aj fakt, že klub je majetkom mesta. Málokto je ochotný investovať do niečoho, čo v podstate ani nie je jeho.

Ďalším z dôvodov mohlo byť aj zdanlivo vysoké vstupné na niektoré akcie. Veľa ľudí sa domnievalo, že výšku vstupného prevádzkari určujú na základe momentálnej nálady a že ceny sú premrštené. O výške vstupu ale rozhodovali celkové náklady na akciu a predpokladaný počet návštevníkov. Na každú akciu bol totiž zostavovaný tzv. rozpočtový rámec. Stalo sa aj to, že o výške vstupu rozhodli samotní vystupujúci alebo ich manažéri. Treba si uvedomiť, že kapela, ktorá vypredáva kluby po celom Slovensku, prípadne v Čechách, nebude hrať za päť korún.

„Určite by som ale touto cestou chcel poďakovať chalanom z kapiel Smola a Hrušky a Moja Reč, ktorí urobili obrovské ústupky z ich bežných požiadaviek a prišli k nám zahrať. My sme len chceli oživiť alternatívnu scénu v meste, ktorá bola kedysi veľmi silná,“ prezrádza Stano. Podnik prilákal do Moraviec mnohé zvučné mená hudobnej scény. Žiaľ, posledné mesiace bol stratový a vrážať do neho ďalšie peniaze by bolo nezmyslom. Preto je momentálne Kompas club zavretý a čaká na ďalšieho adepta, ktorý sa s neľahkou situáciou popasuje.

[color=#ff0000]­Súvisiace články link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.130470_(Ne)­nachytani-na-hruskachnachytaní na hruškách[/link]

kompas zatvoreny
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM