Webnoviny - Rôzne

Kocúrkovo v Zlatých Moravciach pokračuje

Zlaté Moravce nemajú už dva roky schválené rozpočty, takmer šesť rokov tu chýba hlavný kontrolór a poslanci dva roky nedostali odmeny. Takto to vyzerá v meste pár mesiacov pred komunálnymi voľbami. Niektoré mestské komisie nezasadali už aj dva roky,

(WEBNOVINY) Všetky mestské podniky s výnimkou jedného nemajú riaditeľa, len pracovníka povereného riadením. Dôvodom celej situácie sú neustále spory medzi primátorkou Serafínou Ostrihoňovou a poslancami, ktoré trvajú už dve volebné obdobia.

Mestský poslanec Ľudovít Chládek (nezávislý) vyzval všetkých poslancov, aby sa na protest proti primátorke vzdali svojho mandátu. „Odpoveď bola, že to nemá význam, lebo ako by to zobrali občania, že štyri roky sme tam boli a nič sme nedokázali – jednoducho, lebo sa nič dokázať nedalo. Kto nebol na zastupiteľstve, si to ani nevie predstaviť,“ skonštatoval Chládek. Poukazuje na to, že primátorka nedáva hlasovať o návrhoch poslancov, ktoré sa jej nepáčia a svojvoľne dopĺňa uznesenia.

Ostrihoňová tvrdí, že nemôže dať hlasovať o každom poslaneckom návrhu, pretože poslanci by tak mohli v priebehu jedného zastupiteľstva získať všetky mestské majetky. „Na margo práva poslancov dávať návrhy je ochotná hovoriť úplne scestné veci, len aby zavádzala,“ komentoval to Chládek.

Primátorka: Niektorí sú len nastrčené figúrky tunelárov, ktorí rozrabovali Calex

Ostrihoňová hovorí, že poslancov nezaujímajú problémy občanov a majú na zreteli iba vlastné záujmy. Aj niektorí kandidáti na primátora sú podľa nej len „nastrčené figúrky tých tunelárov, ktorí rozrabovali Calex a potrebujú mať aj miliardové mestské podniky a majetky,“ vyhlásila. Poslanci obvinenia rezolútne odmietajú a hovoria, že pochybujú o zdravom rozume primátorky.

V tomto roku radnica poslancom vyplatila ich odmeny za prvý polrok 2008 vo výške 17 261 eur. Za druhý polrok 2008 by mali dostať 7 789,24 eur, za rok 2009 spolu 17 108 eur a rok 2010 zatiaľ vyčíslený nie je. „Veľmi vážne pochybujem, že do konca volebného obdobia dostaneme odmeny za posledné dva roky a myslím, že poslanci ich zrejme ani nebudú nejako výraznejšie žiadať,“ povedal Chládek.

Prednosta radnice Miroslav Šlosár poukazuje na to, že pred niekoľkými rokmi mali poslanci odmenu za jedno zasadnutie 6,64 eur. Potom si schválili zvýšenie na 40 eur. „Niektorí poslanci by nedbali každý druhý deň zasadať a pritom nič neschváliť a robiť tak cielenú deštrukciu,“ uviedol Šlosár.

Mesto nemá schválené záverečné účty, posledný je za rok 2006. Primátorka poslancov obviňuje, že účty neschválili zámerne, aby brzdili rozvoj mesta. Tí argumentujú, že ich nemôžu prijať bez stanoviska hlavného kontrolóra, ktorého Zlaté Moravce nemajú od januára 2005.

Mestá a obce pritom hlavného kontrolóra musia mať, určuje to zákon. Poslanci do tejto funkcie zvolili exprimátora Milana Skyvu, Ostrihoňová ho odmietla vymenovať. Súd rozhodol, že konala protizákonne.

Čoskoro uplynie jeho funkčné obdobie, poslanci by chceli nového kontrolóra zvoliť ešte do volieb. „Kontrolór zrejme zistí veci, o ktorých zatiaľ ešte ani netušíme,“ myslí si Chládek.

foto: SITA SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM