Adriana Blahová Kultúra

Kino Tekov je z najhoršieho von: Premietať sa bude aj tento rok

Zlaté Moravce o kino neprišli, aj vďaka ľuďom z oboru, ktorí našli riešenie. Zakúpili nový dataprojektor.

Ilustračný obrázok k článku Kino Tekov je z najhoršieho von: Premietať sa bude aj tento rok
Foto: Adriana Blahová / Zdroj: Dnes24.sk

V čase, keď Kinu Tekov hrozil zánik sa našli ľudia, ktorým to nedalo spávať. V záujme jeho zachovania našli v porovnaní s drahým 100-tisícovým digitalizovaním zvukovej techniky oveľa lacnejšie riešenie, zhruba za 5000 eur. Ide o využitie technológie E-cinema HD, ktorá spočívala v zakúpení projektora a premietaní filmov na DVD prípadne Blu-ray kópiách.

Výhoda tkvie v možnosti premiestňovania projektora pri rôznych príležitostiach. Naopak, nevýhodou je, že niektoré distribučné spoločnosti nechcú požičiavať filmy na DVD a Blu-ray nosičoch, ale aj to, že filmy v našom kine si môžeme pozrieť až po ich premiére v slovenských kinách.

Kinu hrozil zánik

Zhruba pred trištvrte rokom označilo vedenie mesta Zlaté Moravce kino za základ kultúry pre občanov. Avšak s prebiehajúcou digitalizáciou slovenských kín hrozil Kinu Tekov zánik, lebo vlastnilo iba technológiu na premietanie 35-milimetrového formátu filmu. Na novú techniku zlatomoravská radnica peniaze nenašla. Zrekonštruovala však cez Technické služby aspoň sociálne zariadenia. Vtedy sa natískala otázka: pre koho?

V tom čase mestom otriasala kauza zbytočnej investície (za viac ako 60 000 eur) do výstavby kvetinárstva Protea v župnom dome. Na kvetinárstvo sa poskladali daňoví poplatníci Zlatých Moraviec. Tak možno aspoň pre toto.

Kto sa zaslúžil o záchranu?

Zalistovali sme vo vyjadreniach predstaviteľa mesta Petra Lednára. Na jednej strane napísal, že kinu určite zánik nehrozí, na strane druhej dodal, že samospráva peniaze na technickú modernizáciu kina nemá, a preto „pokiaľ nedôjde k výmene technológie, tak postupne dôjde k jeho uzavretiu tak ako u väčšiny slovenských kamenných jednosálových kín“. Kino Tekov spadá pod správu Mestského strediska kultúry a športu. Práve poverený riaditeľ Peter Kereš a premietač v kine Stanislav Ivanovič sa zaslúžili o to, aby premietanie filmov pokračovalo v mestskom kine aj v novom roku 2013.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM