Peter Klimant Rôzne

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Arborétum Mlyňany a jeho prírodné krásy pozná väčšina ľudí zo zlatomoraveckého regiónu. No už ale málokto vie aj o iných prírodných zaujímavostiach, ktorými sa môžu, či mohli pochváliť obce pri Moravciach. Vybrali sme pre vás pár najzaujímavejších.

Ilustračný obrázok k článku Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto
Zdroj: Dnes24.sk

Chotár obce Jedľové Kostoľany sa rozprestiera na strete dvoch geologických podloží tvorených jadrovými a sopečnými pohoriami. Do severnej časti chotára zasahuje krasové územie – Kostoliansko-lehotský kras, ktorý je charakteristický výskytom zaujímavých útvarov. Nájdeme tu preto krásne prírodné úkazy ako jaskyne Lom a Kamenec či viacero vyvieračiek a prameňov.

Neďaleko Zlatých Moraviec nájdeme ďalšiu zaujímavú jaskyňu. Jej meno je Čertova jaskyňa a nachádza sa pod Čertovým vrchom (369 m n.m.) v západnej časti Pohronského Inovca v katastri obce Žitavany. Jaskyňa je umelo vytvorená a zrejme slúžila ako prieskumná pre lokalizáciu geologického zloženia podzemných hornín. Po vstupe sa delí na tri chodby, ktoré sú dlhé niekoľko desiatok metrov a sú zaujímavé rôznofarebnými zlepencami tufov a andezitmi.

Zaujímavý prírodný úkaz môžeme nájsť kúsok od obce Kostoľany pod Tríbečom. Ide o takzvané Skalné okno, ktoré sa nachádza na vrchu Veľký Lysec (547 m.n.m). Tento zaujímavý prírodný úkaz je vlastne diera v skalnej stene, ktorá nápadne pripomína okno. Toto miesto je obľúbené najmä medzi horolezcami pre možnosť tréningu na pevných žulových skalách.

Hlboká dolina, ktorej časť sa v minulosti nazývala aj Karlova dolina, sa nachádza severne od dedinky Hostie v údolí Hostianskeho potoka. Dlhá je približne 15 kilometrov a vedie ňou asfaltová cesta so zákazom vjazdu. Táto dolina je zaujímavá tým, že v minulosti ňou prechádzala lesná uzkokoľajná železnica, ktorá zvážala drevo na železničnú stanicu v Topoľčiankach.

Severovýchodne od vrchu Rázdiel (687 m n.m.), ktorý leží neďaleko Skýcova, leží najvyšší vrch v okolí – Veľká Ostrá (745,4 m n.m.). Pod týmto vrchom pramení Hostiansky potok s viacerými zdrojnicami. To praje rybárom. Nájdeme tu vodnú nádrž, ktorá je určená práve na rybolov. Celé okolie je veľmi zalesnené a bohaté na lesnú zver.

Obec Velčice sa môže pochváliť naozaj malebnou polohou. Zo severnej strany ju lemujú južné svahy pohoria Tribeč, na severovýchodnej strane hraničí s pohorím Vtáčnik a Hornonitrianskou kotlinou a na juhovýchode sa zas stýka so Žitavskou pahorkatinou a Pohronským Inovcom. To všetko má za následok krásnu okolitú prírodu pre jej obyvateľov.

Každá obec má svoj chotár, ktorý je z pravidla delený na viaceré časti. Tieto časti majú vždy svoje vlastné názvy, ktoré sú im dané na základe rôznych faktorov. Mená dostávajú napríklad po prírodných zaujímavostiach či kiedajších majiteľoch. Rozmanitými názvami sa môže pochváliť dedinka Zlatno, kde nájdeme zaujímavé chotárne názvy ako – Bujakov lázok, Šarkanov chvost, Nohavice, Krutá cesta, Kršelina, Dvanásta tabla, Roskoše, Fabriky či Plešina.

Čítajte tiež:

Mrazivé príbehy z obcí v okolí Zlatých Moraviec: Svetlonos aj bezhlavý biely kôň!

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Foto: hiking.sk (Čertova jaskyňa)

Zdroj: wikipédia.sk, zitava.sk, geocaching.com

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM