Peter Klimant Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Moravce neboli Moravcami

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Moravce nie sú výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Moravce neboli Moravcami
Zdroj: Dnes24.sk

Vydláždená cesta

Nie je človeka zo širokého okolia, ktorý by nepoznal našu bájnu dláždenú cestu na Župnej ulici. Ide o ešte pôvodnou kamennou dlažbou z roku 1928. Napriek jej veku je jej stav prekvapujúco dobrý. Historici ju preto zbožňujú, mnoho vodičov ju však v láske príliš nemá. Prejazd autom po tejto ceste totiž podľa viacerých šoférov nie je dvakrát dobrý pre technický stav auta.

Calex

Hoc táto známa firma už neexistuje, vždy zostane neoddeliteľnou súčasťou nášho mesta. Veď Zlaté Moravce sú veľmi často miestnymi nazývané i ako „Calex city“. Výroba chladničiek pod značkou Calex sa tu rozbehla ešte na konci 40-tych rokov minulého storočia. Dlhé desaťročia bola táto spoločnosť zamestnávateľom pre väčšinu Zlatomoravčanov. Preto sa nemožno diviť, že ľudia na Calex nezabúdajú ani roky po jeho krachu.

Mauzóleum

Mauzóleum rodiny Migazzi je ďalšou veľkou súčasťou Zlatých Moraviec. Ide o národnú kultúrnu pamiatku, ktorá bola postavená v roku 1887. Postaviť ho dal tekovský župan, gróf Viliam Migazzi pre seba a svoju manželku Antóniu Marczibányiovú. Nachádzajú sa v nej vzácne sarkofágy a oltár zdobený polodrahokamami. Mauzóleum spoločne s priľahlým parkom sa už dávno stalo jedným zo symbolov nášho mesta.

Mestská nemocnica

Ide o poslednú mestskú nemocnicu na Slovensku. Poskytuje zdravotnú starostlivosť pre zhruba 50-tisíc ľudí, a to hlavne z okresov Zlaté Moravce, Nitra a Levice. Tento rok oslavuje okrúhle jubileum, už je tomu 140 rokov, čo toto zdravotné zariadenie spustili.

Platan v centre mesta

Jeden z ďalších významných symbolov mesta je mohutný platan javorolistý, ktorý rastie v centre Zlatých Moraviec. Tento krásny strom je starý viac ako 150 rokov a vysoký 28 metrov. Obvod kmeňa meraný nad zemou je až 4,3 metra. Obvod koruny má až 80 metrov. Ide o chránený strom, ktorý je i súčasťou mestského náučného turistického chodníka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM