Veronika Kalinová Správy

Kamery tento rok odhalili 17 priestupkov, v meste by mali pribudnúť ďalšie

V súčasnosti má mestská polícia k dispozícii štyri moderné kamery, umiestnené v centre mesta. Zatiaľ sa podarilo za pomoci mestského kamerového systému odhaliť až 17 priestupkov počas roka. Polícia aktívne podniká ďalšie kroky na rozširovanie a zefektívnenie kamerového systému v meste.

Ilustračný obrázok k článku Kamery tento rok odhalili 17 priestupkov, v meste by mali pribudnúť ďalšie
Zdroj: Dnes24.sk

Plánované rozširovanie kamerového systému

Mestská polícia sa snaží podniknúť náležité kroky k rozšíreniu kamerového systému v Zlatých Moravciach. „Mesto Zlaté Moravce robí všetky kroky pre to, aby mohlo rozšíriť kamerový systém Mestskej polície. Z toho dôvodu podalo aj žiadosť o poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu na financovanie projektu v oblasti prevencie kriminality,“ povedal náčelník Mestskej polície Marián Takáč.

V roku 2012 získalo mesto zo štátneho rozpočtu dotáciu na modernizáciu kamerového systému vo výške 4-tisíc eur. Mesto však pracuje aj na alternatívnych možnostiach a snaží sa získavať finančné prostriedky aj z iných zdrojov.

Počet odhalených priestupkov

Na základe záznamu mestského bezpečnostného systému sa policajtom podarilo odhaliť 17 priestupkov. „Na žiadosť Policajného zboru SR sme 12-krát poskytli záznamy na ďalšie služobné použitie, treba podotknúť, že počas roku boli v prevádzke len tri kamery,“ informoval náčelník Takáč. Štvrtá kamera do systému pribudla iba pred mesiacom. Mesto ju dostalo do daru od štedrého darcu.

Zefektívnenie činnosti

Mestská polícia v roku 2012 zakúpila dve tzv. fotopasce, ktoré využíva na problematické miesta. „Zvažuje sa možnosť preloženia kamier tak, aby bolo možné monitorovať problematické miesta,“ informoval náčelník. Mestská polícia tiež spolupracuje s mestskými podnikmi, konkrétne so záhradníckymi a technickými službami, ktoré vykonávajú prestrihávanie zelene tak, aby konáre stromov nebránili kamerovému systému v monitorovaniu jednotlivých miest. Touto spoluprácou by sa malo dosiahnuť efektívne využitie kamerového systému v Zlatých Moravciach a tým zabezpečiť väčšiu bezpečnosť pre obyvateľov v našom meste.

Modernizácia kamerového systému

V roku 2012 došlo k modernizácii záznamového zariadenia a k modernizácii pracoviska obsluhy. „Finančné prostriedky boli získané prostredníctvom dotácie zo štátneho rozpočtu a tiež z vlastných zdrojov. Do budúcnosti bude nutné rátať s možnosťou výmeny troch kamier, ktoré sú v prevádzke od roku 2004,“ informoval náčelník. Kapacitné možnosti systému sú momentálne také, že je možné pripojiť až 32 kamier.

Foto: Marián Takáč

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM