Richard Pročka Kultúra

Jedinečné gymnázium: Rok pred stovkou deväťdesiatka

Gymnázium o rok oslávi 100 rokov, ktoré ubehli od jeho založenia. Ešte tento rok si ale v tejto škole pripomenú 90 rokov začatia výstavby ich jedinečnej školskej budovy.

Bili sa oň roky[/size][/color]

Od 80-tych rokov 19. storočia bojovala moravecká inteligencia za vlastné gymnázium. Založili ho však až v roku 1913, aj to najmä vďaka prísľubu pre budapeštiansku vrchnosť, že sa má stať táto škola hlavnou zbraňou maďarizácie mesta aj celého regiónu.

Po vzniku Československa ho v roku 1919 ako maďarské gymnázium plné provokujúcich profesorov a študentov na čas zavreli. Po 14-tich dňoch už gymnázium nieslo názov Československé reálne gymnázium Janka Kráľa.

Novostavba je od Čecha[/size][/co­lor]

To už v našom meste sídlil nový československý župan Dr. Martin Mičura, župným lekárom sa stal Dr. Ľudovít Lukáči a riaditeľom gymnázia Dr. František Skovajsa. Spolu s ním prišlo do školy učiť 11 členov učiteľského zboru z Čiech a Moravy.

Gymnázium malo síce nový hrdý názov, ale chabé priestory. Učilo sa v niekoľkých budovách v meste a tie rozhodne nevyhovovali potrebám modernej výučby a rastúcemu počtu študentov. Kompetentní preto začali pomýšľať na riadnu školskú budovu so všetkým, čo k nej patrí.

Vďaka novému československému štátu a novej československej inteligencii v úradoch, začali na Slovensku a pre Slovensko pracovať aj šikovní českí architekti. Tak sa stalo, že aj pre moravecké gymnázium navrhol špičkovú modernistickú budovu pražský architekt František Vahala (1881–1942).

Jediná na Slovensku[/si­ze][/color]

Projekt vznikol už v roku 1920 a s výstavbou sa začalo 1. augusta 1922. Stavbu nového gymnázia viedol Bratislavčan František Nekvasil a kultivované okolie gymnázia naprojektoval pražský záhradný architekt J. K. Valeš. Stavba vtedy vyšla na závratných 5.000.000 Kčs. S výučbou sa začalo už 1. decembra 1924.

Vahala navrhol budovu gymnázia v duchu moderny, ktorá v sebe niesla odkaz jeho učiteľa a jedného z kľúčových architektov doby, Jana Kotěru (1871–1923). Po rokoch získalo gymnázium, dodnes uznávané architektmi a mnohými inými odborníkmi, ešte jeden jedinečný prívlastok. Je totiž jedinou prácou Františka Vahalu, realizovanou na území dnešného Slovenska.

Krása od celku k detailu[/si­ze][/color]

Dokonale premyslená stavba v sebe neukrýva len desiatky tried a kabinetov, ale aj vynikajúce dispozičné riešenie určené pre ideálny chod školy, integrovanú telocvičňu či krásnu aulu. A práve aula prináša nášmu gymnáziu ešte jedno historické prvenstvo. Tento objekt bol jedinou gymnaziálnou budovou na Slovensku, ktorá mala v tom čase takúto vlastnú spoločenskú miestnosť.

Ako v exteriéry, tak i v interiéry vyniká gymnázium krásou Vahalovho architektonického jazyka, v ktorom sa spájajú moderné prvky s prvkami pripomínajúcimi časti historických budov. Gymnázium pôsobí majestátne, harmonicky a elegantne. Ohromuje ako celok a zároveň krásou jednotlivých detailov, akými sú oválne terasy, zábradlie hlavného schodiska, členité stropy a dlažby, ale i niečo také prosté, ako sú kľučky na dverách.

gymnazium_90
22
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM