Kristína Striešková Od Vás

Informácie z infokioskiek nezískate. Nefungujú...

Tri elektronické informačné terminály - infokiosky, ktoré boli v meste inštalované pred piatimi rokmi, nie sú v prevádzke. To, či sa turisti či občania dostanú takýmto moderným spôsobom k informáciám je otázne. Sfunkčniť však chcú aspoň jeden z nich.

V Zlatých Moravciach boli 23. marca 2007 pre širokú verejnosť uvedené do prevádzky 3 terminály – infokiosky, umiestnené vo vestibule MSKŠ, pri Turistickej informačnej kancelárii (pri SAD) a pri Centre Žitava, ktorých digitálny obsah ponúkal informácie rôzneho charakteru.

V prvom rade sprostredkúvali občanom cez internet bezplatný prístup k informáciám. Išlo najmä o informácie o regióne, samospráve, Úrade vlády SR, prezidentovi, živnostenskom a obchodnom registri a o ponukách práce. Mali za úlohu sprevádzať turistov po historickom centre mesta obrazom aj zvukom a o pamiatkach informovať v troch cudzích jazykoch. Pokazené sú všetky tri infokiosky, ktoré mesto stáli 1 295 eur (39 tisíc Sk). [color=#ff0000] [size=14]Zbytočná investícia?[/si­ze][/color] Naprosto zbytočná investícia. Tak hodnotia ľudia inštalovanie troch infokioskov v meste. Skoro vôbec sa nevyužívali, mali často poruchy. Infokiosky a ich prevádzka boli financované z projektu Lokálna infraštruktúra, ktorý pripravil Nitriansky samosprávny kraj. Ten na projekt získal vyše 198 499 eur (5,9 mil. Sk) z európskych zdrojov, zo štátneho rozpočtu a aj sám sa na ňom investične podieľal.

Realizáciou uvedeného projektu sa vybudovalo v rámci vybraných miest Nitrianskeho kraja 23 nových verejných prístupných bodov k internetu formou terminálov s digitálnym obsahom, ktoré boli k dispozícii miestnym obyvateľom a návštevníkom daného regiónu 24 hodín denne. Komisia dopravy pri MsZ odporučila mestu úplne zrušiť infokiosk pri Diskonte, pri TIKu nalepiť naň fóliu alebo inak ho zatieniť a tretí najzachovalejší vo vestibule MSKŠ dať opraviť. Či sa ho podarí sprístupniť a čo to bude stáť, je zatiaľ nejasné

Moravce24/Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM