Veronika Kalinová
Rôzne
Hygienici si posvietili na cukrárne: Rozsiahle kontroly odhalili aj nekvalitnú zmrzlinu
Hygienici si koncom mája a začiatkom júna posvietili na cukrárenské výrobne a cukrárne. Celkovo skontrolovali až 527 prevádzok po celom Slovensku. Aké boli výsledky?
Hygienici odobrali 622 vzoriek cukrárenských výrobkov a zmrzliny, z toho nevyhovelo 30 vzoriek výrobkov a 43 vzoriek zmrzliny. „Zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae,“ priblížil Úrad verejného zdravotníctva zistenia z kontrolovaných zmrzlín.
Odborníci radia
Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj zmenami chuti a vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju.
Zdroj: TASR