Richard Pročka Kultúra

HUMBERTO: Vracia sa doba cirkusov!

Hynek Navrátil, syn majiteľa cirkusu Humberto, nám prezradil, ako to v súčasnosti chodí vo svete cirkusu.

„Cirkusantský“ svet je ťažký tak, ako tomu bolo v minulosti. Divák podľa slov Hynka Navrátila vidí len veľké finále celoročnej driny. Práca okolo cirkusu berie jeho členom všetky dni vrátane víkendov a sviatkov. Sezóna trvá od marca do januára a aj dva mesiace voľna pozostávajú z cvičenia zvierat, tréningov, nácvikov nových choreografií či rekonštrukcií ich „pojazdného majetku“. Vyučovanie školou povinných je dnes ľahšie vďaka internetu, cez ktorý dostávajú v rámci individuálneho vyučovacieho plánu úlohy priamo zo školy. V minulosti si vzdelanie vyžadovalo špeciálnu maringotku – akúsi pojazdnú učebňu aj so súkromným pedagógom. Hektický život často napáda „ponorková choroba“. Všetko však rýchlo prejde. Život v cirkuse je najmä o láske k tejto profesii. Ak človek v cirkuse vyrastá, je s ním v dennodennom kontakte, stane sa jeho srdcovou záležitosťou. Budúci majiteľ cirkusu Humberto prezradil, že len zriedka niekto spoločenstvo opustí. Naposledy sa tak stalo pre osudovú lásku, ktorá dala členovi súboru ultimátum: „Cirkus alebo ja!“

Rodine patrí Humberto už celé generácie. Prečkali aj dobu totality. V 50-tych rokoch boli všetky cirkusy znárodnené a stali sa štátnymi podnikmi. Po 89-tom si cirkus museli Navrátilovci odkúpiť späť a všetko od základov vybudovať nanovo. Problémy sa však neskončili dodnes. U našich susedov sa údajne robí všetko pre zánik „cirkusantstva“. Podľa slov Hynka Navrátila prevláda názor, že cirkus nie je kultúra. Najväčším problémom je spoplatňovanie všetkého, čo sa spoplatniť dá. Cirkus tak prichádza ročne o státisíce korún. Naopak na západe cirkusy patria pod ministerstvá kultúry, užívajú si veľkorysé daňové úľavy a finančnú pomoc štátu.

Čo však súbor cirkusu Humberto teší je fakt, že po poklese návštevnosti pred 4 rokmi sa začína nový cirkusový boom. Aj napriek dobe, kedy „mladých“ treba doslova ťahať od počítačov, sa tešia plným hľadiskám. Obzvlášť vďačným publikom sú vraj Moravčania. Naše mesto cirkus Humberto posledne navštívil pred 4 rokmi a už teraz sa nevedia dočkať, kedy nás navštívia opäť.

CIRKUS HUMBERTO MOŽNO V ZLATÝCH MORAVCIACH VIDIEŤ DO NEDELE ! SRDEČNE VÁS POZÝVAME

HUMBERTO: Vracia sa doba cirkusov!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM