Peter Klimant Rôzne

Hudba, spev a kopa vápna: Na Skýcove si pripomenú nevšedné remeslo

Dedinka Skýcov nie je známa len ako partizánska obec. Skýcovčania sa v minulosti preslávili najmä vďaka svojmu chýrnemu vápnu. To sa tu už síce nevyrába, no miestni na svoje tradície nezabúdajú. Chystajú sa Vápenkárske dni, ktorými sa pri dobrej hudbe a zábave pripomenie staré remeslo.

Ilustračný obrázok k článku Hudba, spev a kopa vápna: Na Skýcove si pripomenú nevšedné remeslo
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Vápenkárske dni sa tento rok opäť vracajú na Skýcov. Túto kultúrnu špecialitku si budeme môcť vychutnať v sobotu 4. júna. Akcia začína o 14:00 hod. v areáli Vápeníc za dedinou v smere na Klátovú Novú Ves.

Program bude i tento rok zaujímavý. Tešiť sa môžeme na ukážky pálenia vápna. Pripravené budú súťaže pre deti aj dospelých. Chýbať nebude ani dobrá hudba, zahrajú a zaspievajú DH Skýcovanka a HS Vápenkár.

Dedinka Skýcov sa v minulosti preslávila práve vďaka kvalitnému vápnu. S jeho pálením sa tu začalo pred viac ako 250 rokmi. V čase najväčšieho rozkvetu vápenkárstva bolo neďaleko obci umiestnených až 80 pecí, ktoré boli určené na výrobu tohto stavebného materiálu. Po skončení druhej svetovej vojny však toto remeslo v Skýcove postupne zaniklo.

Môže vás zaujímať:

Muž, ktorý zažil zlatú vápenkársku éru Skýcova, prehovoril: Unikátne spomienky na zašlé časy!

Na fotke: pece na pálenie vápna, Skýcov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM