Peter Klimant Kultúra

Hudba, dobré jedlo a staré tradície: V Zlatých Moravciach sa bude pochovávať basa

V našom meste už čoskoro zažijeme tradičné pochovávanie basy. Tešiť sa môžeme na poriadnu veselicu i ochutnávku rôznych pochúťok. Kde, kedy a o koľkej?

Ilustračný obrázok k článku Hudba, dobré jedlo a staré tradície: V Zlatých Moravciach sa bude pochovávať basa
Foto: Rastislav Búgel

Tak ako minulý rok, i tento rok si pripomenie tradície a zvyky fašiangového obdobia v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Fašiangová zábava tu začína 27. januára o 14.00 hod. symbolickým pochovaním basy. Nebude chýbať ani ochutnávka lahodných fánok a šišiek. O fašiangovú zábavu sa postará spievaním fašiangových ľudových piesní Spevácky súbor Kolovrátok.

„Fašiangy boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb. Na dedinách boli počas tohto obdobia zakázané akékoľvek práce, povolená bola len zábava. Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek sprevádzané fašiangovými tancami. Porušovali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti ale i konkrétni ľudia. Fašiangové zvyky sa v redukovanej podobe zachovávajú na väčšine územia Slovenska,“ vysvetľuje hovorkyňa Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Tkanie i hudobný zážitok: Mestské múzeum sa dočasne premení na tradičnú vidiecku izbu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM