Krimi Rôzne

Horúce počasie úraduje: Hasiči varujú pred možnými požiarmi

Niekoľkodňové pretrvávajúce horúce počasie na celom území Slovenska môže spôsobiť zvýšené riziko požiarov, ktoré vznikajú najmä v prírodnom prostredí. Upozorňuje na to Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

Ilustračný obrázok k článku Horúce počasie úraduje: Hasiči varujú pred možnými požiarmi
Foto: Rastislav Búgel

„Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je obdobie, ktoré vyhlási Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru pre celé územie okresu alebo časť územia okresu,“ informovala hovorkyňa prezídia Zuzana Farkasová. V niektorých okresoch už ho tento rok vyhlásili.

Zvýšené nebezpečenstvo

Dôvodom na vyhlásenie času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je najmä suché a teplé počasie trvajúce najmenej päť po sebe nasledujúcich dní, alebo zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov v priebehu troch po sebe nasledujúcich dní. Tiež ak požiarne nebezpečenstvo v lesoch na príslušnom území dosiahlo aspoň stupeň vysoké požiarne nebezpečenstvo v lesoch podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Hrozia finančné sankcie

Ak je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, je zakázané fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

Farkasová pripomína, že za porušenie zákona hrozia pokuty. Firma a podnikajúca fyzická osoba môžu dostať pokutu až do výšky 16 596 eur. Fyzická osoba do výšky 331 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM