Peter Klimant Rôzne

Hluk verzus bezpečnosť na ceste: Ľudí z Moraviec trápi kuriózny problém

Ľudí z mesta môžu trápiť rôzne veci. I Zlatomoravčanom sem-tam niečo prekáža. Najnovší problém však možno zaradiť do kategórie kuriozít. Tŕňom v oku sa totiž stala vec, ktorá na jednej strane veľmi pomáha, na druhej začala prekážať...

Ilustračný obrázok k článku Hluk verzus bezpečnosť na ceste: Ľudí z Moraviec trápi kuriózny problém
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Reč je o retardéroch na ceste, ktoré majú zabraňovať vodičom v rýchlej jazde. Konkrétne ide o retardéry z Dlhej ulice. Tri kusy spomaľovacích prahov tam boli osadené ešte v roku 2013. Podľa hovorkyne mesta Márie Vozárovej ich tam mesto dalo na základe podnetov a sťažností obyvateľov bývajúcich na tejto ulici, ktorí sa sťažovali na rýchlu a nebezpečnú jazdu vozidiel.

Nie každému obyvateľovi Dlhej ulice však cestná vychytávka vyhovuje. Ľuďom, ktorí bývajú priamo pri „spomaľovačoch“ prekáža hluk, ktorý vraj vydávajú autá pri ich prechode. Ide špeciálne o nočné hodiny.

Hluk najmä v noci

Podľa miestnych môžu za hluk najmä nezodpovední vodiči. „Niekedy tu zabúdajú na tú rýchlosť a idú v plnej rýchlosti na ten retardér, vtedy to dosť zahučí. Hlavne to počuť v nočnejších hodinách,“ povedala obyvateľka Dlhej Ulice Júlia Martincová, podľa ktorej je pri jej dome počuť buchot retardérov pomerne často. Veľký hluk pri prejazde vraj spôsobujú aj autá s prívesnými vozíkmi či dodávky.

Otázku ohľadom hlučných retardérov na Dlhej ulici nedávno adresoval radnici prostredníctvom služby citymonitor i nepodpísaný občan. „Pri ich osadzovaní nebolo treba povolenie od občanov, ktorý tieto produkty tvoriace hluk majú pred domom?“ Pýtal sa občan. Odpovede sa však nedočkal.

Radnica: sťažnosti sme nezaznamenali

Hovorkyňa mesta však poprela, že by sa nejakí občania sťažovali na hlučnosť spomaľovacích prahov a preto vraj ani mesto neplánuje vec nijako riešiť. „Sťažnosti na hlučnosť týchto retardérov sme nezaznamenali a preto nebol dôvod na overovanie či meranie hladiny hluku,“ povedala Vozárová.

Zároveň dodala, že retardéry boli osadené za účelom zvýšenia bezpečnosti na tejto ulici, čo v konečnom dôsledku k zvýšeniu bezpečnosti vraj i pomohlo. „Od osadenia neevidujeme žiadne sťažnosti na neprimeranú rýchlosť vodičov. Sme toho názoru, že práve z dôvodu zvýšenia bezpečnosti sú obyvatelia s ich osadením spokojní. Nespokojní môžu byť snáď iba samotní vodiči, ktorí týmito úsekmi prechádzajú.,“ uzavrela hovorkyňa mesta.

Čítajte tiež:

Stav zlatomoraveckých ciest? 11 ulíc v meste, kde sú najhoršie vozovky

Na fotke: Dlhá ulica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM